'Almanya'

Aşırı Sağ Motifli Suçların Çoğu Resmî İstatistiklerde Yer Almıyor

Aşırı sağ motifli suçlarla ilgili resmî istatistikler ile bağımsız kuruluşların rakamları arasındaki fark, emniyet ve savcılık tarafından aşırı sağcı şiddetin gerçek boyutlarının göz ardı edildiğini ortaya koyuyor.

19 Nisan 2021 admin
Fotoğraf: rkl_foto / Shutterstock.com, Değişiklikler: Perspektif

Aşırı sağcı, ırkçı ve Yahudi karşıtı şiddet mağdurları için bağımsız danışma merkezleri birliği (VBRG) polisi ve savcıları aşırı sağcı suçların boyutunu hafife almakla suçluyor. Dernek, önceki yıllarda da olduğu gibi eyaletlerde ve Federal Kriminal Polis Bürosu yıllık raporlarında 2020 yılına ait, faillerin açıkça ırkçı ve aşırı sağcı motivasyonla hareket ettikleri çok sayıdaki şiddet eylemine yer verilmediğini öne sürüyor. Danışma merkezleri derneğinden Robert Kusche’nın aktardığına göre, bu saldırılar ateşli silahla yaralama, tekmeleme, dayak ve bıçaklama gibi ağır şiddet eylemlerini kapsıyor.

Kusche, ölümle sonuçlanmış veya cinayete teşebbüs unsuru barındıran ırkçı, antisemitik ve aşırı sağcı suç eylemlerinin polis ve eyalet kriminal polis daireleri tarafından “siyasi motifli suç” (Alm. Politisch motivierten Kriminalität -PMK ) olarak sınıflandırılmadığı birçok örneği sıraladı. 2020 yılında Altenburg, Schweinfurt, Halle/Saale, Stralsund, Guben, Dresden ve Coburg’da yaşanan olaylara dikkat çeken Kusche, eksik ve hatalı soruşturmalar ile aşırı sağcılık ve ırkçılığın bir motif olarak görülmemesi nedeniyle sağcı şiddetin ölümcül boyutunun üstünün örtüldüğünü belirtti.

Altenburg’da 52 yaşındaki bir adam kendi evinde aşırı sağ eğilimli iki kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğramış ve ölene kadar tekmelenmişti. Schweinfurt’ta ise 19 yaşında Cezayirli bir vatandaş bıçaklı saldırıya uğramış ve failin aşırı sağcı olduğu ortaya çıkmıştı. Halle/Saale şehrinde de gece 1 sularında tramvay durağında bekleyen iki Suriyeli mülteci, kimliği belirlenemeyen 3 kişi tarafından ırkçı hakaretler eşliğinde darbedilmiş, mağdurlardan biri başından aldığı ölümcül darbeler nedeniyle birçok ameliyat geçirmişti. Ancak bu eylemlerin hiçbiri siyasi motifli suç olarak değerlendirilmedi.

Berlin merkezli danışma merkezleri birliği VBRG, 13 federal eyalette sağcı, ırkçı ve Yahudi karşıtı şiddet mağdurları için hizmet veren 14 bağımsız danışma merkezini çatısı altında topluyor.

Almanya’da Aşırı Sağ Suçlar Artıyor

Almanya’da aşırı sağcılar tarafından işlenen suçlar, 2 yıldan beri yeniden artmaya başladı. “21 Mart Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Günü” dolayısıyla federal hükümet, aşırı sağcıların işlediği suçlara ilişkin soru önergelerine verdiği yanıtları ve suç raporundaki verileri derledi. Buna göre, aşırı sağcılar rekor sayıyla 2016’da 23 bin 555 suç işledi.

Aşırı sağcıların Almanya’da işledikleri suçlar, 2017’de 20 bin 520 ve 2018’de 20 bin 431 olurken; 2019’den itibaren bu sayı yeniden artarak iki yıl önce 22 bin 342’ye, 2020’de ise 23 bin 80’e yükseldi. Konuya ilişkin nihai raporun gelecek aylarda açıklanacak olmasından ve henüz bildirilmeyen suçların eklenmesiyle 2020’deki rakamların, 2016’da kayıtlara geçen rekor sayıyı da aşabileceği belirtiliyor.

Geçen sene, aşrı sağcılar tarafından işlenen suçların yarısından fazlası “propaganda suçu” şeklinde ifade edilirken, bu kişiler 2020’de 1054 şiddet eyleminde bulundu. Aşırı sağcılar, 2016’da 1698, 2017’de 1130, 2018’de 1156 ve 2019’da 986 şiddet eyleminde bulundu.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler