'Düzensiz Göçmenler'

Fas’tan İspanya’ya Düzensiz Göçmen Akışı Devam Ediyor

İspanya ile Fas arasında yaşanan diplomatik krizin etkisiyle Fas'tan İspanya'nın Ceuta kentine geçen düzensiz göçmenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Fotoğraf: AA | Değişiklikler: Perspektif

Faslı göçmenlerin 17 Mayıs’ta saat 02.00’den itibaren başlattıkları ve Fas yönetiminin göz yumduğu düzensiz göç akınıyla Ceuta kentinin kuzey (Benzu) ve güney (Tarajal sahili) sınırlarından yüzerek ya da yürüyerek iki günde 8 binden fazla kişi İspanya’ya geçti.

Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginliklere sahne olan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya’daki sol koalisyon hükûmetinin 22 Nisan’da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali’yi, yakalandığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.

İspanya, Fas Yönetimini Suçluyor

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, ülkesinin Kuzey Afrika’daki toprağı Ceuta sınırında yaşanan rekor düzeydeki düzensiz göçmen akınından dolayı Fas’a “şantaj yapmak ve çocukları kullanmak” suçlamasında bulundu. İspanyol radyosu RNE’ye konuşan Robles, “Fas yönetiminin bu şantajını kabul etmeyeceğiz. İspanya’nın toprak bütünlüğü pazarlık konusu değildir veya tehlikede değildir. Toprak bütünlüğünü garanti etmek ve sınırları izlemek için gerekli tüm araçları kullanacağız.” dedi.

Fas’ın Ceuta sınırında “çocukların da aralarında olduğu vatandaşlarını denize atarak uluslararası hukuk kurallarını çiğnediğini” söyleyen Robles, “İspanyol hükümeti bu konuda net bir kararlılık göstermiştir. İspanya ile oyun oynanmaz.” ifadelerini kullandı. Robles, olanların sadece İspanya’yı değil Avrupa Birliği’ni (AB) de ilgilendirdiğini vurgulayarak, “Dost ve komşu bir ülke olan Fas, son günlerde yaşanan olayları yeniden düşünmek zorundadır.” şeklinde konuştu.

Fas Tarafından Açıklamalar

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesinin İspanya ile yaşadığı krizin asıl sebebinin Madrid yönetiminin Polisario lideri İbrahim Gali’yi sahte pasaportla ülkesine kabul etmesi olduğunu söyledi. Burita, İspanya ile yaşanan kriz hakkında Fas resmi ajansı MAP’a açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki krizin asıl nedeninin “ayrılıkçıların liderinin sahte pasaportla” İspanya’ya kabul edilmesi olduğunu belirten Burita, “İspanya’nın söylemleri ve tutumlarındaki tutarsızlık kabul edilemez.” dedi.

Burita, “İspanya’nın dünkü Fas ve bugünkü Fas’ın farklı olduğunu fark etmesi gerekiyor. Madrid hükûmetinin bakış açısını yenilemesi lazım.” ifadelerini kullandı. İspanya basınının Fas’ı hedef alan haberine de değinen Burita, “yalan haberlerin” krizin gerçek nedenini gizleyemeyeceğini vurguladı.

Göç Akını Devam Ediyor

İspanya ile Fas arasında yaşanan diplomatik krizin etkisiyle Fas’tan İspanya’nın Ceuta kentine geçen düzensiz göçmenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Göçmenlerin sınır duvarına halat atarak diğer tarafa geçtiği görüldü. İspanya güvenlik güçleri Cueta ve Fas arasındaki sınırda önlem aldı. Bölgede alınan önlemler artırılırken bir göçmenin cansız bedenine ulaşıldı.

Ayrıca, önceki günlerde Fas’tan Kuzey Afrika’daki İspanyol toprağı olan Ceuta kentine geçmek isteyen gençler ile geçişlerine izin vermeyen güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Yerel basında yer alan habere göre, Fas güvenlik güçleri, ülkenin kuzeyindeki Fnideg kenti ile İspanya’nın Ceuta kenti arasındaki sınırdan geçmek isteyen yüzlerce gence izin vermedi. Ceuta kentine ulaşmak umuduyla bölgeye gelen gençler, kendilerine engel olan güvenlik güçlerine taşlarla saldırdı.

Fas yönetimi, halkının ticari mal kaçakçılığı yaparak geçimini sağladığı Fnideg kenti ile İspanya idaresindeki Ceuta kenti arasındaki sınır kapısını Aralık 2019’da kapatmıştı. Bu tarihten itibaren sosyal ve ekonomik kriz yaşayan kent sakinleri, şubat ayında yaşam koşullarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler