'NSU'

NSU Tarafından Vurulduğu Meydan Artık Enver Şimşek İsmini Taşıyor

Almanya’nın Nürnberg şehrinde bulunan bir meydana, NSU terör örgütü tarafından öldürülen Enver Şimşek’in ismi verildi.

14 Eylül 2021 admin
@AA, Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Nürnberg şehrinde bulunan bir meydana, 9 Eylül 2000 tarihinde aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen ve NSU’nun bilinen ilk kurbanı olan Enver Şimşek’in ismi verildi. “Enver-Şimşek-Platz” olarak isimlendirilen meydan, 2000-2007 yılları arası NSU terörü sonucu ölen on kurbanı hatırlatacak. Bu terör saldırılarının üçü Nürnberg şehrinde gerçekleşmişti.

“Babamın Vurulduğu Yer O Meydan”

38 yaşındaki Enver Şimşek 9 Eylül 2000 yılında iki NSU teröristi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından, iki farklı tabancayla Nürnberg Liegnitzer Straße’da çiçek sattığı arabada katledilmişti. Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren Enver Şimşek, 11 Eylül 2000’de hayatını kaybetmişti. NSU’nun varlığı Kasım 2011’de tesadüf sonucu Thüringen eyaletinde gün yüzüne çıkmış, ardından Federal Başsavcılık soruşturma başlatmıştı. 21. ölüm yıldönümünde saldırının gerçekleştirildiği yerin isminin “Enver-Şimşek-Platz” değiştirilmesi oğlu Abdulkerim Şimşek’i sevindirdi: “Nürnberg’deki bu meydanın tamamen farklı bir anlamı var. Çünkü orası tam olarak babamın vurulduğu yer.”

Jena Şehrinde Enver Şimşek Meydanı

Almanya’nın Thüringen eyaletindeki Jena şehrinde bulunan bir meydana da geçtiğimiz yıl Enver Şimşek ismi verilmişti. NSU’nun her üç üyesinin adı “Enver-Şimşek-Platz” olarak değiştirilen meydanın bulunduğu Jena kentinin Winzerla ilçesinde doğup büyümüş olması sembolik bir anlam taşıyor.

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar yapmak ve banka soygunları gerçekleştirmek suçlamalarıyla 2013’te görülmeye başlanan NSU terör örgütü davasında karar 11 Temmuz 2018’de açıklanmış, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık ise 2,5 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler