"Enver Şimşek"

Almanya’da Irkçı Cinayet Kurbanı Enver Şimşek’in İsmi Bir Meydana Verildi

Almanya’nın Thüringen eyaletindeki Jena şehrinde ırkçı NSU terör örgütünün ilk kurbanı olarak bilinen Enver Şimşek’in ismi bir meydana verildi. Jena’da düzenlenen törene Şimşek’in ailesi de katıldı.

@AA, Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın Thüringen eyaletindeki Jena şehrinde bulunan bir meydana, 9 Eylül 2000 tarihinde aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen Enver Şimşek’in ismi verildi. NSU’nun her üç üyesinin “Enver-Şimşek-Platz” olarak adı değiştirilen meydanın bulunduğu Jena kentinin Winzerla ilçesinde doğup büyümüş olması sembolik bir önem teşkil ediyor.

“Devletin Sağ Gözü Kör”

NSU’nun ilk kurbanı olan Enver Şimşek anısına meydana konulan levhada şu ifadelere yer verildi: “Her ne kadar yakınları cinayetin arka planında ırkçılığın olduğuna işaret etmiş olsalar da, yetkililerin ve kamuoyunun önyargıları ve şüphelerini yıllarca üstlerinde hissettiler. Failler ve failleri destekleyen ağın birçok üyesi Jenalıydı. Burada ırkçı dünya görüşlerini oluşturdular. Buradan hatırlama, uyarma ve ırkçılığa karşı mücadele etme sorumluluğu doğuyor. İnsan onuru dokunulmazdır.”

Jena’da düzenlenen törene katılan siyasetçiler ve vatandaşlar meydandaki levhanın önüne beyaz güller bıraktı. Terör örgütün diğer dokuz kurbanının da anıldığı törene Şimşek ailesi de katıldı. Enver Şimşek’in oğlu Abdülkerim Şimşek, törende yaptığı konuşmada cinayet sonrasında gerçekleşen soruşturma sürecinde aile olarak devlet kurumları tarafından gördükleri muameleye dikkat çekti.

Cinayetin aşırı sağcı sebeplerle işlenmiş olma ihtimaline odaklanmak yerine aile üzerine dikkatlerini yoğunlaştıran soruşturma makamlarını eleştiren Şimşek, “Devletin sağ gözü kör” ifadesini kullandı. Münih Eyalet Mahkemesi’nin NSU davasında verdiği kararı yumuşak olarak nitelendiren Şimşek, kararın aşırı sağcı kesim için ürkütücü olmadığını kaydetti. Dava sürecinde NSU’nun terör eylemlerinin arka planının ve terör örgütüne destek olan ağın tümüyle aydınlatılmadığını ifade eden Şimşek, destekçilerin aramızda olduğunu söyledi.

Thüringen Eyalet Başkanı Bodo Ramelow törende yaptığı konuşmasında Alman polis teşkilatındaki ırkçılık vakalarına dikkat çekti. Polisten kendi saflarındaki ırkçı ve aşırı sağcı tutumlara karşı mücadele etmelerini isteyen Ramelow, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde chat gruplarında ırkçı paylaşımlar yaptığı ortaya çıkan ve görevden uzaklaştırılan 29 polise işaret etti. Ramelow, polis aygıtında susmayan ve görmezden gelmeyen bir kültürün gerekliliğini vurguladı.

Enver Şimşek Çiçek Sattığı Arabada Vurulmuştu

Enver Şimşek 9 Eylül 2000 yılında iki NSU teröristi Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından, iki farklı tabancayla Nürnberg’de çiçek sattığı arabada vurulmuştu.  Hastanede iki gün yaşam mücadelesi veren Enver Şimşek, 11 Eylül 2000’de hayatını kaybetmişti. NSU’nun varlığı Kasım 2011’de tesadüf sonucu Thüringen eyaletinde gün yüzüne çıkmış, ardından Federal Başsavcılık soruşturma yapmaya başlamıştı.

Almanya‘da 2000-2007 yıllarında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmek, bombalı saldırılar yapmak ve banka soygunları gerçekleştirmek suçlamalarıyla 2013’te görülmeye başlanan NSU terör örgütü davasında, 11 Temmuz 2018’de açıklanan kararda, baş sanık Beate Zschaepe ömür boyu hapse çarptırılmış, örgüte yardım ve yataklık yapan 4 sanık da 2,5 ile 10 yıl arasında hapis cezası almıştı. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler