'Düzensiz Göçmenler'

Bir Diğer Düzensiz Göç Güzergahı Yemen’e Geçişler Artıyor

Uluslararası Göç Örgütü, yakın dönemde Afrika'dan Yemen'e binlerce göçmenin geldiğini bildirdi. Geçtiğimiz yıla göre artış gözleniyor.

Fotoğraf: Rami Ibrahim - Uluslararası Göç Örgütü, IOM.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) yayımladığı raporda, Yemen’in -düzensiz göçmenler için- Afrika Boynuzu ile Suudi Arabistan arasındaki doğu göç yolu boyunca önemli bir geçiş noktası olmaya devam ettiği belirtildi.

“Ciddi Tehlikelerle Karşı Karşıyalar”

Raporda, “Ocak-Eylül 2020 arasında 32 bin 122 göçmenin ulaştığı Yemen’e bu yıl aynı dönemde 16 bin 349 yeni göçmen geldi. Yemen’e gelen göçmenlerin çoğu, ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor.” ifadelerine yer verildi.

Yemen, özellikle Etiyopya ve Somali başta olmak üzere Afrika Boynuzu ülkelerinden gelen ve Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerine geçmek isteyen Afrikalı düzensiz göçmenlerin güzergahı olarak kullanıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, yaklaşık 7 yıldır İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Afrika’nın Diğer Düzensiz Göç Rotaları

Afrika’dan Avrupa’ya geçiş rotası konumunda olan Kanarya Adaları’nda doğru düzensiz göçte ciddi artış görülüyor. Ağustos ayında basına yansıyan verilere göre, geçen yıla oranla yüzde 150’ye varan artışla bu yıl içinde 230 kadar tekne veya botta 8 bin 300’ün üzerinde düzensiz göçmen İspanya toprağı olan Kanarya Adaları’na gelmişti. Bu artışın devam ettiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin paylaştığı güncel verilere göre 2021 yılında şu ana kadar 16 bin 144 göçmen Kanarya Adaları’na ulaştı.

Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor. Eylül ayında açıklanan verilere göre,  2021’de toplam 25 bin 285 göçmenin geri gönderildiği belirtilmişti. Bu rakamın 2020’nin tamamında 11 bin 891 olduğuna dikkat çekilmişti. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden 455’inin öldüğü, 660’ının kayıp olduğu bildirildi. Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerinde en sık kullanılan rota haline geldi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler