'Düzensiz Göçmenler'

Akdeniz’de Düzensiz Göç Akınları Devam Ediyor

Akdeniz'in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya geçişte sık kullanılan düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Fotoğraf: İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı - Guardia Costieria.

Akdeniz’in Libya açıklarında son bir haftada 865 göçmen yakalanarak veya kurtarılarak Libya’ya iade edildi. Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) yayınladığı verilere göre, 19-25 Eylül döneminde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 865 düzensiz göçmen Libya’ya geri döndürüldü.

Bu yıl şimdiye kadar toplam 25 bin 285 göçmenin geri gönderildiği belirtilirken, bu rakamın 2020’nin tamamında 11 bin 891 olduğuna dikkat çekildi. Yine bu yıl, Libya açıklarından Avrupa yolculuğuna çıkan göçmenlerden 455’inin öldüğü, 660’ının kayıp olduğu bildirildi. Libya, son yıllarda yoksulluk ve çatışmalardan kaçan Afrikalı düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişlerinde en sık kullanılan rota haline geldi.

Lampedusa Adası’na 500 Göçmen Ulaştı

Son olarak, İtalya’nın güneyindeki Lampedusa Adası’na akşam saatlerinde balıkçı teknesiyle 500’den fazla düzensiz göçmenin geldiği bildirildi. İtalyan ANSA ajansının haberinde, İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa’nın 4 mil açıklarında İtalyan mali polis ekiplerinin durdurduğu eski bir balıkçı teknesinde 500’den fazla göçmenin olduğu belirtildi.

Mali polis ekiplerinin, adaya kadar eşlik ettiği teknedeki düzensiz göçmenler arasında Fas, Suriye, Bangladeş ve Mısır’dan da gelenler bulunduğu ifade edildi. Karaya çıkartılan göçmenlere kayıt işlemlerinin yapıldığı ve sağlık kontrolünden geçirildikleri aktarıldı.

Lampedusa Belediye Başkanı Salvatore Martello da yaptığı açıklamada, “Birkaç gündür süren olumsuz hava koşullarının ardından bugün denizin sakin olması sebebiyle göçmen gelişleri yeniden başladı.” ifadesini kullandı. Teknenin Libya’dan gelmiş olabileceğini dile getiren Martello, düzensiz göçmenlerin yarın da Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde karantina altında tutulacakları gemiye alınacağını ifade etti.

Bu arada, adaya gün içinde 5 teknede 119 göçmenin daha geldiği kaydedildi. İçişleri Bakanlığının verilerine göre, ülkeye yıl başından 27 Eylül’e kadar olan dönemde deniz üzerinden ulaşan düzensiz göçmen sayısı 44 bin 778’i buldu. Geçen yıl aynı dönemde İtalya’ya ulaşan göçmen sayısının ise 23 bin 517 olduğu belirtildi.

Akdeniz’deki Düzensiz Göç Rotası

Akdeniz’in İtalya, Malta ve Libya arasında kalan bölgesi, son yıllarda Afrika’dan Avrupa’ya geçişte en çok takip edilen düzensiz göç rotalarından biri olarak öne çıkıyor.

Sonbahar ve kış aylarında deniz ve hava koşullarının iyi seyrettiği günlerde söz konusu güzergahta göç hareketliliği yoğunlaşıyor.

Akdeniz’i geçebilen göçmenlerin Avrupa’da ilk ulaştıkları yer, İtalya’nın kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası oluyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler