'2021 Almanya Seçimleri'

Almanya’da Koalisyon Görüşmeleri ve Seçimlerin Yansımaları

Almanya'da seçimlerden birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti, koalisyon görüşmelerine başlamaya hazır olduğunu açıkladı. İkinci sıradaki Armin Laschet'e partisinden tepkiler büyüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.

Almanya’da 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Sosyal Demokrat Partinin (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partiyi (FDP) bu hafta koalisyon görüşmeleri yapmak için davet ettiği bildirildi. SPD Federal Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, Yeşiller ve FDP ile hızlı ve güvene dayalı koalisyon görüşmeleri yapmaya hazır olduklarını söyledi.

“Koalisyon Görüşmelerini Kamuoyu Önünde Yapmayacağız”

Mützenich, bu iki partiyi bu hafta içinde ön görüşmeler yapmaya davet ettiklerini belirtti. Partisi için görüşmelerde şimdilik kırımızı çizgilerin belirlenmediğini ifade eden Mützenich, kendileri için asgari saat ücret, konut sorunları ve iklim krizine ilişkin konuların öncelik taşıdığını belirtti. Mützenich, “Ancak biz kamuoyu önünde koalisyon görüşmelerini yapmayacağız.” dedi.

Seçimlerden sonra SPD’nin yeni hükûmeti kurma görevine sahip olduğunu söyleyen Mützenich, “(Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı) Armin Laschet halkın güvenini alamadığını anlamak zorunda.” diye konuştu.

26 Eylül’de yapılan genel seçimde SPD, oyların yüzde 25,7’sini alarak birinci parti çıkmıştı. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise 24,1 ile ikinci olmuştu.

CDU/CSU’da Tartışmalar Başladı

Ulusal basına yansıyan haberlere göre CDU/CSU başbakan adayı Armin Laschet, parti içerisindeki tartışmalar nedeniyle büyük baskı altına girdi. Federal Meclis’te gerçekleştirilen grup toplantısında seçimdeki başarısızlıkların tartışıldığı ve burada Laschet’in sert eleştirilere maruz kaldığı belirtiliyor.

CDU’nun Federal Meclis Grubu başkanlığı için yapılan seçimde 6 aylığına Ralph Brinkhaus tekrar getirildi. Brinkhaus milletvekillerinin yüzde 85’inin oyunu alarak seçilmeyi başardı. Alman medyası, CDU Genel Başkanı Laschet’in, Brinkhaus’tan iki yılda bir yapılan grup başkanlığı seçimlerini siyasi atmosferin gergin olması nedeniyle ertelemesini istediğini ancak Brinkhaus’un bunu kabul etmeyerek süreyi 6 aya indirdiğini ileri sürdü.

CDU’dan Rheinland-Pfalz eyalet meclisi üyesi Ellen Demuth, Twitter’daki mesajında,”Armin Laschet, siz kaybettiniz. Lütfen bunu görün ve kabul edin. CDU’nun zarar görmesine meydan vermemek için istifa edin” çağrısını yaptı.

Laschet Koalisyon Görüşmelerine Göre Hareket Edecek

CDU Genel Başkanı Laschet ise bu tartışmalardan zaman kazanarak liderliğini korumayı amaçlıyor. Laschet, SPD ve Yeşiller ile FDP arasında hükûmet kurulamaması durumunda hükûmeti kurmaya en yakın isim olarak görülüyor.

Ancak SPD’nin hükûmeti kurup kuramayacağının zaman alabileceği bu süreçte Laschet’in parti içindeki baskılara dayanıp dayanamayacağı merak ediliyor. Öte yandan Almanya‘da koalisyon kurma çalışmaları için Yeşiller (Die Grüne) ile FDP kendi aralarında bir ön görüşme gerçekleştirdi.

FDP’den Koalisyon Açıklaması

FPD, CDU/CSU ve SPD koalisyon kurmak için ön görüşmeler yapma tekliflerini kabul ettiği duyuruldu. FDP Genel Sekreteri Volker Wissing, Federal Meclis’te yaptığı açıklamada, CDU/CSU ve SPD’den koalisyon kurmak amacıyla ön görüşmeler yapmak için davet aldıklarını anımsatarak, partisinin bu davetleri kabul ettiğini, 2 Ekim Cumartesi günü CDU/CSU, 3 Ekim’de de SPD ile ön görüşmelerin yapılacağını söyledi.

Wissing, bu ön görüşmelerin hedefinin ne olduğuna ilişkin soruya da “Partiler bir hükümette sorumluluk almak istiyorlarsa ilk önce birlikte çalışmak isteyip istemediklerinin açıklığa kavuşturulması lazım. Bu da ikili görüşmelerle tespit edilir.” dedi.

FDP Genel Başkanı Christian Lindner ve kendisinin dün akşam Yeşillerin eş başkanları Annalena Baerbock ve Robert Habeck ile bir ön görüşme gerçekleştirdiğine işaret eden Wissing, Yeşiller ile de 1 Ekim Cuma günü daha geniş katılımlı görüşmenin gerçekleştirileceğini ve burada çeşitli konuların derinlemesine ele alınacağını kaydetti. Wissing, böylelikle hafta sonunda her partiyle görüşmüş olacaklarını, ardından FDP’nin ilgili kurumlarına bilgi verileceğini belirtti.

Yeşiller, SPD ile Ön Görüşme Yapacak

Yeşiller Eş Başkanı Baerbock Berlin’de yaptığı açıklamada, FDP ile cuma günü yapacakları görüşmenin ardından 3 Ekim Pazar günü SPD ile ön görüşme gerçekleştireceklerini açıkladı.

Baerbock, Yeşillerin gelecek hafta da CDU/CSU ile bu görüşme yapacağını kaydetti. Görüşmelerin hızlı gerçekleşip sonuçlanmasını isteyen Baerbock, bu ön görüşmelerin haftalar ve aylar sürmemesi gerektiğini kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler