"2021 Almanya Seçimleri"

Almanya’da Göçmen Kökenli Milletvekillerinin Sayısı Arttı

Mediendienst Integration tarafından yapılan araştırmaya göre, Almanya Federal Meclisi üyelerinin yüzde 11,3'ü göçmen kökenli. 2017 yılındaki seçimlere göre yüzde 3'lük bir artış var.

Fotoğraf: Shutterstock.

Mediendienst Integration kurumunun araştırması, Almanya’da göreve başlayacaak olan Federal Meclisin (Alm. Bundestag) yeni seçilen 83 üyesinin göçmenlik geçmişine sahip olduğunu ortaya koyuyor. 735 milletvekilinden oluşan Federal Mecliste bu rakam, yüzde 11,3’lük bir orana denk geliyor. 2017 seçimlerinde 58 göçmen kökenli milletvekili seçilmiş ve yüzde 8,2’lik bir oran oluşmuştu.

Partilere Göre Göçmen Kökenli Milletvekilleri

Sol Parti (die Linke) yaklaşık yüzde 28’lik bir oranla en yüksek göçmen kökenli milletvekili oranına sahip durumda. Sol Partideki bu dağılım, toplam nüfustaki göçmen kökenli oranı olan yüzde 26’nın ötesinde. Seçimlerden birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise 2017’deki yüzde 9,8’lik oranını yüzde 17’ye yükseltti.

Yeşiller arasında göç geçmişi olan milletvekillerin oranı, yüzde 14,9’dan yüzde 13,6’ya bir düşüş gösterdi. Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) bünyesindeki göçmen kökenlilerin oranı ise yüzde 8,7’den yüzde 7,2’ye geriledi.  Benzer bir azalma Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekillerinde de söz konusu; 2017 seçimleri neticesinde oluşan yüzde 6,3 oranı, yüzde 5,4’e geriledi.

Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ise, göçmen kökenli milletvekili sayılarındaki kısmi artışa rağmen hâlâ en düşük orana sahip meclis grubunu oluşturuyor: 2017’deki yüzde 2,9 0ranı, bu seçimlerde yüzde 4,6’ya yükseldi.

Yaş Ortalaması ve Köken Ülkeler

Göçmen kökenli milletvekillerinin oranı, 2013 ve 2017’deki seçimlerin ardından üçüncü kez artış gösterdi. Bu artışa eşlik eden ilginç bir gelişme ise, göçmen kökenli vekillerinin yaş ortalamasındaki düşüş. Bir önceki seçimde 49 olan yaş ortalaması, 43’e indi.

Göçmen kökenli parlamenterlerden 31’i diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle ilişkili: Son seçimlerle birlikte 6 İtalya ve 5 Polonya kökenli milletvekili göreve başlıyor. 2017’de 14 olan Türkiye kökenli milletvekili sayısı ise 18’e yükseldi. 6 tane de İran kökenli milletvekili bulunuyor.

Araştırma Hakkında

Araştırma kapsamında; meclis gruplarına, federal veya eyalet dairelerine göçmen kökenli adayların sayısı soruldu. Partiler, göç geçmişini sistematik olarak kaydetmemekteler. Bazı partilerin basın büroları, bu soruları cevaplamaya hazır değildi yada bilgi veremedi. Araştırma grubu, ayrıca, temsilci listelerini isimlerine ve kamuya açık erişilebilir bilgilere göre değerlendirdi. İlgili referanslar web siteleri, konuşmalar, röportaj ifadeleri ve medya raporlarındaki biyografilerle karşılaştırıldı veya doğrudan sorgulamalarla doğrulandı.

*Bu araştırma Mediendienst Integration kurumunun sayfasında yayınlanmıştır.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler