'Kovid-19'

Pfizer-BionTech Aşısı Omicron Varyantına Karşı Ne Kadar Koruyucu?

Yapılan yeni bir çalışma, çift doz Pfizer-BionTech aşısının omicron varyantına karşı ne kadar koruyucu olduğuna ulaştı.

Fotoğraf:Shutterstock Dimitris Barletis

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yapılan bir bilimsel çalışma, çift doz Pfizer-BioNTech aşısının, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantına karşı yüzde 33 koruma sağladığını ortaya koydu.

Pfizer-BionTech Aşısının Etki Oranı

Omicron varyantının ilk kez tespit edildiği ve halihazırda baskın varyant olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en büyük sağlık sigortası firması Discovery‘nin, 15 Kasım-7 Aralık tarihlerinde ülkede kaydedilen 78 bin omicron vakası üzerinde yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı.

Buna göre, Kovid-19’un delta varyantına karşı yüzde 80 seviyesinde koruma sağlayan çift doz Pfizer-BioNTech aşısının, omicron varyantına karşı koruma oranının yüzde 33 seviyesine gerilediği belirlendi.

Araştırma sonuçları ayrıca Pfizer-BioNTech aşısının hastaneye yatışlara karşı yüzde 70 etkili olduğunu gösterdi. Bu oran delta varyantı için yüzde 90 seviyelerindeydi.

Omicron Varyantının Semptomları

Discovery firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular ışığında omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla çok daha hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti.

Noach ayrıca omicron nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların büyük çoğunluğunun “aşısız” olduğuna dikkati çekti.

Güney Afrika Tıbbi Araştırma Konseyi (SAMRC) Başkanı Glenda Gray de yaptığı açıklamada, daha düşük koruma oranlarına rağmen Pfizer-BioNTech aşılarının hastaneye yatışlara karşı etkili olmasının önemli olduğunu belirterek “Bu sonuçlar bizi son derece cesaretlendirdi.” dedi.

Pfizer’dan Varyanta Karşı Yeni İlaç

ABD’li ilaç firması Pfizer, omicron varyantı için geliştirdiği ilacın yüzde 89 etkili olduğunu açıkladı.

Şirketin internet sayfasından yapılan yazılı açıklamada, omicron varyantına karşı geliştirilen antiviral ilaç Paxlovid’in 2 bin 246 yüksek riskli hastadan elde edilen nihai veriler ışığında ölüm riski ve hastaneye yatışlara karşı yüzde 89 önleyici etkisi olduğu belirtildi.

Pfizer, 16 Kasım’da Paxlovid’in orta ve yüksek riskli hastalarda acil kullanımı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) onayına başvurmuştu. FDA’nın birkaç hafta içinde Pfizer‘ın ve Merck firmasının daha az etkili Kovid-19 ilacına izin verip vermeyeceğini açıklaması bekleniyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler