'Cami Saldırıları'

Cami Saldırısı Sonrası Göçmen Derneklerinden Dayanışma Çağrısı

Halle'de camiye havalı silahla yapılan saldırının ardından eyalette bulunan göçmen dernekleri dayanışma için saldırıya uğrayan Halle Saale İslam Kültür Merkezi önünde toplanıyor. Saldırının şüphelisi "daha önce siyasal suç işlemediği" gerekçesi ile serbest bırakılmıştı.

Fotoğraf: @IKC Facebook

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletindeki İslam Cemaatleri Çatı Kuruluşu, Halle kentinde bulunan İslam Kültür Merkezine düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınadı. Saldırı sırasında camide cuma namazı sebebiyle yaklaşık 100 kişinin bulunduğunu bildirilen açıklamada, “Bu korkakça davranış karşısında dehşete düştük ve öfkelendik. Özellikle insanların huzur bulmaları gereken ibadethaneye bir saldırı düzenlenmesi bizi sarstı ve şoke etti.” ifadelerine yer verildi.

2018 yılında da benzeri bir saldırı gerçekleştiğini hatırlatan açıklamada olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması ve İslam düşmanlığa karşı mücadele edilmesi gerektiğine yönelik çağrı yapıldı.

Saksonya-Anhalt Eyaleti Göçmen Örgütleri Ağı Derneği de (LAMSA) yaptığı yazılı açıklamada camiye yönelik yenilenen saldırı cevapsız kalmamalı çağrısına yer verildi. Yarın Halle kentindeki İslam Kültür Merkezi önünde dayanışma gösterisisini duyuran açıklamada, “Cuma namazına paralel olarak cemaat mensuplarına ve mahallemize hep birlikte dayanışma içinde olduğumuzu göstermek istiyoruz.” vurgusu yapıldı.

Halle Cami Saldırısı

Almanya’da Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentinde bulunan bir camiye Pazar günü 2 kez havalı tüfekle ateş açılmış, görgü şahitlerinin ifadeleri doğrultusunda caminin çevresinde oturan bir kişi göz altına alınmıştı.

Caminin karşısındaki apartmanda oturduğu tespit edilen 55 yaşındaki şüphelinin evinde yapılan aramada 2 silah bulunmuş ve bunlara el konmuştu. Polis, evinde eyleme uygun silah tespit ettiği sanığı “daha önce siyasal suç işlemediği” gerekçesi ile ifadesi alındıktan sonra serbest bırakmıştı. Saldırının detayları ve arka planına dair soruşturmanın ise devam ettiği açıklandı.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, camiye daha önce de benzer saldırıların gerçekleştirildiği biliniyor. Caminin avlusundaki cemaate 2018 yılında iki farklı zamanda ateş açılmış, bu saldırılarda 3 Suriyeli kökenli vatandaş hafif yaralanmıştı. Saldırılarla ilgili hiçbir şüpheli tespit edilememiş, ancak polis kurşunların cami çevresindeki yüksek binaların birinden ateşlendiği şüphesini dile getirmişti.

Sol Parti’den Tepki

Karara ilk olarak Sol Parti Eyalet Meclis Grubu yaptığı yazılı açıklama ile tepki göstererek, “İnananlara atılan kurşunlardan dehşete düştük” yazdı. Caminin daha önce de birkaç kez bu tür saldırıların hedefi olduğunu ve cami önündeki kişilerin doğrudan hedef alınabilmesinin caminin cemaat sayısına göre küçük olması nedeniyle inananların caminin avlusunda namaz kılmak zorunda kalmasıyla da alakalı olduğunu kaydetti.

Grubun Dinî Politikalar Sözcüsü Wulf Gallert ise, “Cemaatin artık nihayet eyalet hükûmetinin göstereceği desteğe ve gerekli duyarlılığa ihtiyacı var” dedi. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler