'ABD'

ABD’de İç Güvenlik Bakanlığına, Ayrımcılıktan Dava Açıldı

Amerika Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), ABD vatandaşı üç Müslüman'a ülkeye girişte yapılan ayrımcı muameleden dolayı ABD İç Güvenlik Bakanlığına (DHS) dava açtı.

Fotoğraf: Gil C / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Amerika Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) internet sayfasında yer alan bilgilendirmede, farklı eyaletlerde yaşayan 3 ABD vatandaşı Müslüman‘ın denizaşırı seyahatlerinden dönüşte sınır yetkililerinden inançları hakkında “anayasaya aykırı sorgulamaya” maruz kaldıkları gerekçesiyle California Merkez Bölge Mahkemesine dava açıldığı belirtildi.

Dava dosyasında, Abdirahman Aden Kariye, Mohamad Mouslli ve Hameem Shah isimli vatandaşların, sınır polisinin, “Müslüman olup olmadıkları, mezhepleri, camiye hangi sıklıkla gittikleri” gibi konularda “uygunsuz dini sorularına” maruz kaldıkları ifade edildi.

ACLU avukatları, federal davanın dosyasında müvekkillerinin yurt dışından eve dönüşlerinde çoğu kez benzer sorularla muhatap oldukları detayına yer verdi.

Yasa İhlali

ACLU’nun düzenlediği basın toplantısında, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ve İç Güvenlik Soruşturma (HSI) memurları tarafından yapılan sorgulamanın, ABD Anayasası’nın ilk maddesi kapsamındaki Din Özgürlüğü Restorasyon Yasasını (RFRA) ihlal ettiği vurgulandı.

Daha önce de çok sayıda Müslüman ABD vatandaşı, özellikle 11 Eylül saldırılarının yaşandığı 2001’den bu yana seyahat dönüşlerinde benzer sorgulamalardan şikayetçi olmuştu. (AA)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler