'2022 Fransa Seçimleri'

Genel Seçimlerin Ardından Macron’u Ne Bekliyor?

Fransa’da mecliste salt çoğunluğu kaybeden hükûmetin “meşruiyeti” tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise müttefik arayışında.

Fotoğraf: @Jo Bouroch - Shutterstock.

Fransa’da yeni düzenlenen genel seçimlerde Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu sağlayamayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron siyasi ittifak çalışmalarına başladı. Muhalefet partilerinin nihai kararları netleşmemişken, ülkede hükûmetin “meşruiyeti” bir tartışma konusu hâline geldi.

Genel Seçimlerin Ardıdan Her Yasa Tasarısı İçin Uzlaşı Şartı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, son seçimlerden bu yana ilk kez kameralar karşısına geçerek ulusa seslendi. Macron, seçimde sandığa gitmeyenlerin oranının yüksek olduğunu belirterek, bunun görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Fransız toplumunda derin kırılma ve bölünmeler olduğunu dile getiren Macron, bunun Meclis’in yapısına da yansıdığına dikkati çekti. Macron, bu durumun seçmenin bir kısmındaki endişeleri ortaya çıkardığını aktardı.

Meclis’teki mevcut durumda hiçbir siyasi gücün yasaları tek başına yapamayacağına dikkati çeken Macron, iktidar cephesinin yasaları geçirmek için bir koalisyon ya da her yasa tasarısı için uzlaşma sağlaması gerektiğini vurguladı. Macron’un emeklilik reformu gibi önemli düzenlemelerinin meclisten geçmesi iktidarın oy çoğunluğu elde etmesine bağlı.

Macron Diğer Liderlerle Temasta

Emmanuel Macron, iki gündür siyasi partilerin liderleriyle görüştüğünü söyledi. Ülkede alım gücü, enerji, çevre, istihdam, sağlık gibi konularda atılması gereken adımlar olduğuna işaret eden Macron, bunları gerçekleştirmek için önemli reformlarla ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Fransa’da 577 sandalyeli Ulusal Meclis’te salt çoğunluk, 289 milletvekili ile sağlanırken, son seçimlerde iktidar cephesinin ittifakı yalnızca 245 milletvekili çıkarabilmişti.

Macron’un nisandaki cumhurbaşkanı seçimini kazandıktan sonra kurduğu hükûmetteki 3 bakanın bu milletvekili seçimini kaybetmesi nedeniyle kabineden ayrılması beklenirken muhalif kesim de iktidarı seçimin “kaybedeni” olarak ilan etti.

Hükûmetin Meşruiyeti Sorgulanıyor

Sol cephedeki Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle 4 partiden oluşan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakının toplam 131 sandalye kazanması ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in (RN) oylarını artırarak 89 milletvekili çıkarması iktidarın temsil ve mecliste karar gücünü zora soktu.

Melenchon dün Başbakan Borne hükûmetinin meşruiyetini sorgulayarak, mecliste güvenoyundan geçmesi çağrısı yaptı. Güvenoyu çağrısına çok sayıda milletvekili de destek verdi. İktidar cephesi ise hükûmetin meşruiyetinin sorgulanmasına tepki gösterdi.

Eski Hükûmet Sözcüsü ve Kamu Harcamalarından Sorumlu Bakan Gabriel Attal, Başbakan’ın Fransızlar tarafından milletvekili olarak seçildiğini, muhalif cepheden meşruiyet dersi almaya ihtiyaçları olmadığını ifade etti.

Ulusal Birlik Partisi ve Cumhuriyetçiler Ne Diyor?

Ulusal Birlik Partisinin (Fr. Rassemblement National) lideri aşırı sağcı Marine Le Pen ise Meclis Bütçe Komisyonu Başkanlığının iktidardan partisine geçmesi çağrısı yaptı. Fransa siyasi geleneğinde Bütçe Komisyonu Başkanlığı mecliste en büyük çoğunluğu sağlayan muhalif partiye bırakılıyor. Komisyon başkanlığının Le Pen’in partisine bırakılıp bırakılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Fransız Cumhurbaşkanı’nın 61 milletvekili bulunan Cumhuriyetçiler (LR) partisi ile koalisyon kurma çalışmalarına ilişkin söylentiler LR’nin ileri gelenleri tarafından reddedildi. Dördüncü kez milletvekili seçilen LR’nin önde gelen isimlerinden Eric Ciotti, Macron iktidarına “yedek teker” olmayacaklarını belirtti.

Öte yandan Macron’un siyasi parti liderleriyle görüşme yaptığı dönemde, partisinde bakanlık yapan bazı isimler ise Le Pen ile ittifaka sıcak bakmadıklarını söyledi.

Macron’un bir başka adımı ise meclisteki iktidar koalisyonu başkanlığına Müslümanları hedef alan “ayrılıkçı” yasasının mimarlarından Aurore Berge’yi getirmek oldu. Fransız Cumhurbaşkanı’nın Le Pen cephesini kendi tarafına çekmek için bu ismi seçtirdiği yorumları yapıldı.

Ulusal Meclisin Feshedilme İhtimali

İktidarın çoğunluğu kaybetmesiyle ülkenin “yönetilemez” duruma düştüğü manşetleri atan Fransız basınında ise, ittifak sağlanamaması durumunda meclisin feshedilerek yeniden genel seçime gidileceği senaryoları yer almaya başladı.

Meclisteki durum nedeniyle hükûmetin ittifak kurmada başarılı olamayacağı, meclisin işlev göremez duruma düşeceği değerlendirmeleri yapılıyor. Fransa’da 5. Cumhuriyet’in kurulduğu 1958’den bu yana bir hükûmetin mecliste salt çoğunluğu sağlayamadığı nadir bir durum yaşanıyor.

Sosyal medyada da Macron’un ittifak kurmayı başaramaması durumunda meclisin bloke olacağı ve hükûmetin meşruiyetinin sorgulanır hale geleceğine yönelik değerlendirmeler yapıldı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler