'Seyahat'

İzin Dönemi Başlarken Almanya’da Havalimanları Kitlendi

Almanya'da izin dönemi başlarken personel eksikliği nedeniyle binlerce uçuş iptal ediliyor.

Münih Havalimanı. Fotoğraf: @AlexanderBA - Flickr.

İzin dönemlerinin başladığı Almanya’da, başta ülkenin ulusal hava yolu şirketi Lufthansa olmak üzere binlerce uçuş iptal edildi ve havalimanlarındaki personel azlığı nedeniyle aşırı yoğunluk oluştu.

Büyük Havalimanlarındaki Sıkıntılar

Lufthansa, yolcu kontrolünden uçak bakımına ve uçuş görevlilerine kadar personel sıkıntısı nedeniyle 2 bin 200 uçuşunu iptal etti. Almanya’da havalimanı personeli eksikliği nedeniyle uçuş iptalleri sürüyor. Haziran ayı başında 900 iptal açıklayan Lufthansa, şimdi de temmuz ve ağustos aylarında hem Almanya içi ve hem de Avrupa ülkelerine 1.000’den fazla uçuşunu iptal ettiğini açıkladı.

Kritik yaz tatili döneminin başladığı bir süreçte uçuşların iptal edilmesinin, Avrupa’da grevlerle birlikte havalimanlarında yaşanan seyahat kaosunu derinleştirmesi bekleniyor. Ülkede seyahat sektörü, personel sıkıntısı ve hastalık izinlerinden kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Personel eksikliğinin de büyük ölçüde Kovid-19 salgını dönemi işlerine son verilenlerin yeni iş bulmaları ve havacılık sektörüne yeniden dönmek istememelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Almanya’da yolcu kontrolünden uçak bakımına ve uçuş görevlilerine kadar birçok alanda personel sıkıntısı yaşanıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinin azalmasıyla insanlar tekrar seyahatlere başlarken, Almanya’da havaalanları ve hava yollarında yaz tatili öncesi personel sıkıntısı yaşanıyor. Ülkede, yaz tatilinde beklenen seyahat yoğunluğuna çözüm aranıyor.

Almanya Birleşik Hizmet Sendikası’na (Ver.di) göre, Frankfurt, Hamburg veya Berlin gibi büyük havaalanları, güvenlik kontrolü veya check-in gibi yerdeki tüm hizmet alanlarında personel eksikliği nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Alman politikacılar, çözüm olarak federal polisin havalimanlarında kontrol geçişlerinde de yer alması önerisinde bulunuyor. Personel eksikliği konusuna çözüm bulunamaması hâlinde hava yolu şirketlerinin, daha fazla uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

Soruna Çözüm: Türkiye’den Geçici İstihdam

Alman havacılık endüstrisi, personel sıkıntısına karşı Türkiye’den 2 bin kişiyi Almanya’daki havalimanlarında geçici olarak istihdam etmek istiyor.

Alman Hava Taşımacılığı Ekonomisi Birliği (BDL), mayısta Federal Çalışma Bakanlığı’na yasal engelleri kaldırmayı amaçlayan bir teklif sunmuştu. Teklifte, “Yer hizmetleri alanında 2 bin kişilik personel sıkıntısı var. Bu personel ihtiyacını kısa vadede karşılamanın bir yolu olarak yurt dışından işçi alımını görüyoruz.” denilmişti.

BDL’ye göre, Türkiye’den gelecek işçiler, A2 seviyesinde Almanca konuşuyor, hava yolu birliği IATA’nın gerekliliklerini karşılayan sertifikalı tehlikeli madde eğitimlerine sahip ve Alman güvenilirlik kontrollerinin gereksinimlerini karşılıyor.

BDL’den bugün yapılan açıklamada ise Alman makamlarının Türkiye’den yaklaşık 2 bin işçinin Alman havaalanlarında konuşlandırılması için hızlı bir şekilde özel izinler çıkarılmasının beklendiği bildirildi.

İzin Döneminde Türkiye’ye Yolculuk Edeceklere Uyarı

Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde izin dönemi başladı. Başta Düsseldorf olmak üzere havalimanlarında oluşan yoğunluk Türkiy’ye seyahat edecekleri etkiliyor. İzin döneminde Türkiye’ye gidecekler arasında sosyal medya üzerinde yapılan bilgi paylaşımlarında bu yoğunlukla ilgili bazı uyarılar göze çarpıyor.

Yapılan sosyal medya paylaşımlarında, havalimanlarına uçuştan 2 değil 4 saat önce gidilmesi tavsiye ediliyor. Buna rağmen uzun kuyruklardaki bekleyiş sırasında uçuşu kaçırma ihtimalinin olduğu belirtiyor. Uçağı kaçırma ihtimaline karşın havalimanı görevlileriyle iletişime geçmeyi ve bekleyiş süresince bulunduğunuzu yerleri ve saati ispat eden “selfie” fotoğrafların çekip durumu görevlileri anlatılması tavsiye ediliyor. Uçuşu kaçırma ihtimaline karşın gümrük kontrolünden geçişte öncelik ya da havayolu firmasından para iadesi isteme hakkının olmadığı ve bu sebeple özel çaba sarf edilmesi gerektiği aktarılıyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler