"AB"

AB’den Macaristan Başbakanı Orban’ın “Karma Irk” Açıklamasına Tepki

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ırk temelli ayrımcılıkların AB değerlerine aykırı olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Slovakya haber sitesi Aktuality’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın “karma ırk” konusundaki ifadelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Macaristan da dahil bütün AB üyesi ülkelerin ortak değerler altına imza attığını anımsatan von der Leyen, “Irk ayrımı yapmak ortak değerleri çiğnemektir.” ifadesini kullandı.

“AB, Eşitlik, Tahammül, Adalet ve Kurallar Üzerine Kuruldu.”

Von der Leyen, AB’nin eşitlik, tahammül, adalet ve kurallar üzerine kurulduğuna dikkati çekti. Bazı kişilerin her zaman hasmane söylemlerde bulunacağına işaret eden von der Leyen, buna rağmen toplumun bir bütün olarak bu kişilerden daha güçlü olduğunu vurguladı.

Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) tüm siyasi partilerin grup başkanları da konuyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Orban’ın ırkçı söylemlerini kınadı ve bunun AB değerlerine aykırı olduğunu bildirdi.

Macaristan Başbakanı Orban’ın Irkçı İfadeleri

Macaristan Başbakanı Orban, geçen hafta Romanya’da katıldığı etkinlikte, göçmen karşıtı ifadeler kullanmış ve karma ırk olmayacaklarını belirtmişti.

Orban, 2050’ye kadar Avrupa’nın büyük şehirlerinde Avrupa kökenli olmayan kişilerin çoğunlukta olacağını savunarak, Macarların karma ırk olmak istemediğini ve gelecek nesillerin, sürekli Avrupa’ya doğru ilerleyen İslam medeniyetinin genişlemesini sadece güneyde değil batı sınırında da durdurulması konusunda hazırlanması gerektiğini ileri sürmüştü. (AA)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler