'"Dil Anaokulları"'

Almanya’da Anaokullarında Dil Desteği Programı Sonlandırılacak mı?

Almanya’da yarım milyon çocuğun yararlandığı ve anaokullarında sunulan “Dil Anaokulları” Programının geleceği belirsiz. Federal Hükûmet, programı eyaletlerin inisiyatifine bırakmayı planlıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da 2016 yılından beri federal hükûmetin finanse ettiği “Dil Anaokulları” programının (Alm. “Sprach-Kitas”) sona erdirilmesi planlanıyor. Federal Aile Bakanlığının himayesinde gerçekleşen ve anaokulu çağındaki çocukların dil gelişimini desteklemeyi amaçlayan teşvik programının sonlandırılmasına yönelik tepkiler ise yoğun.

6 senedir devam eden programla Almanya’da özellikle göç kökenine sahip veya ülkeye yeni göç etmiş çocuklara yönelik Almanca çalışmalarına finansal destek sağlanması hedefleniyordu. 5 yaş altı tüm çocuklardan yüzde 40’ının göç kökenine sahip olduğu Almanya’da, uzmanlar erken çocukluk döneminde Almanca dil teşvikinin eğitim başarısı için merkezî olduğu görüşünde.

Almanya genelinde hâlihazırda her 8 anaokulundan biri “Dil Anaokulları” programı kapsamında federal hükûmetten finansal teşvik alıyor. Anaokulları bu destekle birlikte kurumlarda dil konusunda tecrübeli pedagog ve eğitimcileri istihdam edebiliyorlar. Ülkede 500 binden fazla çocuğun “Dil Anaokulları” kapsamında dil gelişiminin desteklendiği tahmin ediliyor.

“Çoğulcu Toplumda Dil Bilgisi Belirleyici”

Programın bu sene sonunda federal hükûmet tarafından sona erdirileceği açıklandıktan sonra okul öncesi kurumlarından da tepki geldi. Çocuklara yönelik eğitim çalışmalarını koordine eden 9 kurumun yayınladığı açık mektupta, “Dil Anaokulları” programının sona erdirilmesinin “anlaşılmaz” olduğu ifade edildi. Programın sona ermesiyle çocukların, ailelerin ve pedagojik personelin yalnız bırakılmış olacağını ifade eden kurumlar, “Çoğulcu bir toplumda iyi dil bilgisi, okulda ve tüm yaşam yolundaki başarı için belirleyicidir.” dedi. Mektupta programın sona erdirilmemesi yönünde açık bir talep de dile getiriliyor.

Federal Aile Bakanlığının yaptığı açıklamada anaokullarının idaresinin Almanya’da eyaletlerin gözetiminde olduğu ve bu konulardaki teşvik programlarının federal hükûmet tarafından daimî olarak desteklenemeyeceği belirtiliyor. İki kere uzatılmış olan federal program kapsamında her sene 230 milyon Avro teşvik bütçesi belirlenmişti. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler