'Irkçılık'

“2022’de Irkçılık Vakalarının Yüzde 68’i İnternette Gerçekleşti”

Avusturya'da ırkçılık karşıtı sivil inisiyatif ZARA, 2022 yılı ırkçılık raporunu yayımladı. Buna göre geçtiğimiz yıl ülkede 1479 ırkçı saldırı yaşanırken, bunların yaklaşık yüzde 68’i çevrim içi platformlarda gerçekleşti.

Fotoğraf: Aşkın Kıyağan - AA.

Ülkede 20 yılı aşkın süredir ırkçı saldırıları kayıt altına alan sivil toplum kuruluşu Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki (ZARA), Uluslararası Irk Ayrımı İle Mücadele Günü’nde “2022 Irkçılık Raporu’nu” ilk defa Viyana Belediye binasında düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.

Basın toplantısına Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Christoph Wiederkehr, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Viyana Eyalet Meclis Üyesi Dr. Mireille Ngosso’nun yanı sıra ZARA temsilcileri katıldı.

Rapora göre, geçen yıl 1479 ırkçı saldırı meydana gelirken, bunların yüzde 68’i “dijital platformlarda” yaşandı. “İnternet”, 999 ile ırkçı saldırıların kendine en çok yer bulduğu mecra oldu. Irkçı saldırıların en çok yapıldığı ikinci yer ise 167 vakayla “kamuya açık alanlar” oldu. Ülkede geçen yıl, “eğlence ve hizmet” sektöründe 134, “kamu kurum ve kuruluşlarında” 85 ırkçı saldırı yaşandı.

Irkçılık İçeren Vakaların Yüzde 24’ünü Mağdurlar Bildirdi

“Güvenlik birimleri” 59 ırkçı tutumla dikkati çekerken, “yazılı ve görsel basın ile siyasette” 35 ırkçı ve nefret içerikli söylem ve eylem tespit edildi.

Kayıt altında alınan vakaların yüzde 24’ü doğrudan mağdurlarca bildirilirken, yüzde 76’sı olaylara şahit olan kişiler tarafından yapıldı.

Son 2 yılda ırkçı saldırıya maruz kalıp, ZARA ya da benzeri kuruluşlara giderek yaşadığı mağduriyeti bildirenlerin sayısında artış gözlemlenirken, 2020’de bu oran yüzde 20’nin altındaydı.

Irkçı ya da ayrıştırıcı uygulamalara maruz kalan ve bu durumu gerekli mercilere taşıyan kişilerin yüzde 80’i gerekli hukuki desteği bulamadı.

“Herkes Eşit Şartlarda Yaşamını Sürdürebilmeli”

Rapora ilişkin sunumun ardından konuşan Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Wiederkehr, ırkçılıkla mücadele gününde ZARA gibi sivil toplum kuruluşları ve siyasi temsilcilerin katılımıyla hâlihazırda toplumda yer bulan ırkçılığa karşı ortak mücadele yürütülmesinin önemli olduğunu söyledi.

Viyana Belediyesi olarak yaptıkları ırkçılık karşıtı çalışmalara değinen Wiederkehr, dil, din, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın herkesin eşit şartlarda yaşamını sürdürmesinin kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Wiederkehr, “Viyana gibi büyük bir şehirde yapılması gereken tabii ki çok şey var çünkü ırkçılık, birçok kişi için hâlâ ne yazık ki olağan bir durum ve düzenli olarak ırkçılığa maruz kalınabiliyor.” dedi. (AA)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler