'Kurumsal Irkçılık'

Rapor: Londra Polisi Kurumsal Olarak “Irkçı ve Kadın Düşmanı”

Birleşik Krallık'ta Londra Metropolitan Polisine yönelik yayımlanan raporda, teşkilat "kadın ve çocukları korumada başarısız" ve kurumsal olarak "ırkçı ve kadın düşmanı" olmakla itham edildi.

©Shutterstock.com

Salı günü yayımlanan 363 sayfalık nihai raporda, “radikal reform” gerektiren mevcut “sistemik ve temel sorunlar” tespit edildi. Mart 2021’de Sarah Everard adlı kadının, bir polis tarafından kaçırılıp tecavüz edildikten sonra öldürülmesinin ardından Londra Metropolitan Polisine yönelik inceleme başlatan Barones Louise Casey’in yayımladığı bağımsız rapor, polis teşkilatının “tamamen elden geçirilmesi” gerektiğini ortaya koydu.

Parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası Üyesi Casey’in yayımladığı 363 sayfalık nihai raporda, Londra Metropolitan Polisinin kurumsal olarak “ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik” olduğu belirtildi. Teşkilatın liderlik kadrosunun, on yıllardır bu durumu kabul etmediğinin vurgulandığı raporda, “ayrımcı ve zorba davranışların kökünü kazımadaki sistematik başarısızlığa” dikkat çekildi.

“Cinsiyetçi ve Kadın Düşmanı”

Raporda, Sarah Everard’ı öldüren Wayne Couzens ve çok sayıda kadına tecavüz ettiği ortaya çıkan David Carrick gibi çok daha fazla polis memurunun teşkilat bünyesinde olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. Londra polis teşkilatının, halkı “kadınları taciz eden polis memurlarından korumakta başarısız” olduğu ifade edilirken, kadın ve çocukların hak ettikleri koruma ve desteği alamadığının altı çizildi. Ayrıca teşkilat içerisindeki kadın memurların ve personelin de “rutin olarak cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığıyla karşı karşıya kaldığı” tespit edildi.

Teşkilatı düzeltmek için bir dizi tavsiyede bulunan Casey’in raporunda polis memurları Carrick ve Couzens’ın görev yaptığı birimin dağıtılması gerektiği belirtildi. Londra polis teşkilatında sorunların boyutunun kavranmasını engelleyen bir savunma kültürü olduğuna dikkat çekilerek, bu tutumun da teşkilattaki problemlerin çözümünün önündeki en büyük engeli teşkil ettiği ifade edildi.

Raporda ayrıca teşkilatın farklı etnik gruplara ilişkin tutumuna da değinilerek, bu grupların polis memurlarınca yeterince korunmadığına dikkat çekildi.

Londra Belediye Başkanı: “Tüm Sorumluluğu Kabul Ediyorum”

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, incelemenin bulguları konusunda tüm sorumluluğu kabul ettiğini belirterek raporda yer verilen “teşkilatın tamamen elden geçirilmesi gerektiği” tavsiyesini hatırlattı.

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Suella Braverman da Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Londra Metropolitan Polis Teşkilatı Müdürü Mark Rowley’in liderliğinde teşkilatta reform yapılması ve tüm Londralılar için sağduyulu polislik hizmeti sunulması yönünde ilerleme kaydedildiğinden emin olduğunu belirtti. Ancak yapılacak daha çok şey olduğunu kabul eden Braverman, teşkilata uygun olmayan memurların ortaya çıkarılması görevinin, “kabul edilemez daha fazla vakanın gün ışığına çıkacağı” anlamına geldiğini kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler