'Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları'

FAIR’den Okul Kitaplarındaki Irkçılığa Karşı Hashtag Kampanyası

Ayrımcılıkla mücadele derneği FAIR International e.V., sosyal medyada #RassismusImSchulbuch hashtag kampanyası başlattı. Kampanya ders kitaplarındaki ırkçı içeriklere ve meselenin önemine dikkat çekmeyi amaçlıyor.

©shutterstock.com

FAIR International 2023 Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftası öncesi #RassismusImSchulbuch hashtag kampanyası hakkında bir basın açıklaması yayımladı. Irkçılığın uzun bir tarihi olduğu ve günümüze kadar ırkçı inşa süreçlerinin benimsenerek yeniden üretildiğine dikkat çeken açıklamada, beyaz insanın norm olarak yüceltildiği ve beyaz olmayan insanın kurgulanan normdan bir sapma, “farklı” ve “yabancı” olarak görülerek değersizleştirildiği belirtildi.

FAIR International Proje Yöneticisi Orgun Özcan, “Bu tür görüntüler ve anlatılar okul kitaplarında bile naklediliyor. Ortaya çıkan sonuç hem doğrudan etkilenenler hem de kolektif hafıza için son derece ciddi. Çünkü ders kitapları devlet kontrolüne tabi ve güvenli bilgi niteliğinde karşımıza çıkıyor.” dedi.

4. sınıf temel dil ve okuma kitabından alınan yukarıdaki örnekte öğrencilerden Steffi ve Ayşe’nin aileleri arasında tespit ettikleri farkları belirtmeleri isteniyor. Kaynak: TINTO 2-4, Sprachlesebuch 3-4, 4. Schuljahr – Basisbuch Sprache und Lesen, 2011, Cornelsen Verlag

#RassismusImSchulbuch Kampanyası

Ders kitaplarındaki ırkçılığa dikkat çekmeyi amaçlayan FAIR International, 20 Mart- 2 Nisan Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları kapsamında bir sosyal medya kampanyası başlatarak #RassismusImSchulbuch etiketiyle insanları okul kitaplarındaki ırkçı içerikleri Twitter, Instagram veya Facebook’ta görünür kılmaya çağırıyor. Bu durumdan etkilenenler, öğrenciler, öğretmenler, veliler ve konuya ilgi duyan herkes, okul kitaplarından ve kendi deneyimlerinden örnekleri #RassismusImSchulbuch etiketi ile paylaşarak bunları görünür kılabilecek.

Hashtag kampanyası bir yandan yayın evlerini kendi yayınlarına eleştirel bir gözle bakmasını teşvik etmeyi, diğer yandan ise okul kitaplarındaki bu içeriklerden doğrudan etkilenenlerin muhatap alınarak güçlendirilmesini amaçlıyor. Olumsuz bireysel deneyimler çok üzücü olsalar da, mağdurların kolektif olarak sorunlarla daha öz güvenli bir şekilde başa çıkabileceği ve bundan güç alabileceği belirtiliyor.

Dezavantajlı kişilerin ve toplulukların çıkarlarını temsil eden ayrımcılık karşıtı bir dernek olan FAIR International’ın ağırlıklı çalışma alanını etnik köken ve dine dayalı ayrımcılıkla mücadele oluşturuyor. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler