'Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları'

“Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları” Başladı

Almanya’da 2 Nisan’a kadar sürecek olan ve yaklaşık 4 bin faaliyet ve etkinlikle gerçekleştirilmesi beklenen “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları” başladı.

Fotoğraf: CLAIM, Laurent Hoffmann | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’nın dört bir yanındaki yerel yönetimler, okullar, dernek ve inisiyatifler yaklaşık 4 bin faaliyetle bu yıl da “Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftalarına” katılıyor. Münazaralar, proje günleri, fotoğraf sergilerinden atölye çalışmalarına kadar uzanan Irkçılıkla Mücadele Haftaları etkinlikleri “Sen de Katıl” (Alm. Misch Dich Ein) sloganı altında gerçekleşecek. Bugün start verilecek olan etkinliklerin açılış programı Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin başkenti Schwerin’de bulunan ve aynı zamanda eyalet parlamentosu olarak hizmet gören tarihi kalede yapılacak.

Birleşmiş Milletlerin (BM) “Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü” elçisi federal hükûmetin Irkçılıkla Mücadele, Mülteciler, Göç ve Entegrasyondan Sorumlu Üyesi Reed Alabali-Radovan (SPD) olacak. Almanya genelinde olduğu gibi Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde de 2 Nisan’a kadar Greifswald, Rostock, Bad Doberan ve Schwerin kentlerinde faaliyetler planlandı. Çarşamba günü Greifswald kentinde eyalette yaşayan kadınların günlük hayatlarında karşılaştıkları ırkçılığı nasıl deneyimlediklerini gösteren bir araştırma sunulacak.

Sharpeville Katliamı

Irkçılıkla Mücadele Haftaları her yıl, BM tarafından 1966 yılında 21 Mart’ta başlatılan “Uluslararası Ayrımcılığının Üstesinden Gelme Günü” çerçevesinde düzenleniyor. Bugünün ortaya çıkmasına sebep olan 21 Mart 1960 yılında gerçekleşen Sharpeville Katliamında, Güney Afrika Apartheid rejiminin ırkçı ayrılık yasalarına karşı yapılan barışçıl bir gösteri polis tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştı. Olayda 60 kişi ölmüş ve yüzlerde kişi yaralanmıştı.

Bu yıl 2 Nisan’a kadar sürecek olan etkinlikler boyunca, ırkçılık ve ayrımcılık sorunları ele alınacak. Bu etkinlikler sebebiyle insanların bu sorunlara karşı daha duyarlı hâle gelmesi bekleniyor. Etkinlikler, 2014 yılında kurulmuş olan Uluslararası Irkçılıkla Mücadele Haftaları Vakfı tarafından koordine ediliyor. Vakfın görevleri arasında bilgilendirme materyallerinin hazırlanması, ırkçılık ve ayrımcılığın üstesinden gelinmesine yönelik örnek projelerin hayata geçirilmesi de yer alıyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler