'Yenilenebilir Enerji'

Yeni Isıtma Yasası Camileri Zora Sokabilir

Federal hükûmetin yürürlüğe koymak üzere üzerinde uzlaştığı "Bina Enerji Yasası" tartışılmaya devam ediyor. Enerji sektörü anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, çevreci gruplar ve kiracı dernekleri yasayı eleştiriyor. Müslümanlar ise bazı camilerin yeni masrafları kaldıramayacağı konusunda endişeli.

©Shutterstock.com

Alman koalisyon hükûmetinin yeni Bina Enerji Yasası (Alm. “Heizungsgesetz”) üzerinde uzlaşıya varması, enerji sektörü ve mal sahibi temsilcileri tarafından övgüyle karşılanırken, çevreciler ve kiracı hakları koruma dernekleri tarafından eleştirilerin hedefi oldu. Müslüman topluluklar da camilerin karşı karşıya kalabileceği olası ek maliyetler konusunda endişeli.

Kiracılar Birliği (Alm. Der Mieterbund), modern ısıtma sistemlerinin bir sonucu olarak daire kiralarının daha da artacağından endişe ediyor. Çevreci gruplar yasanın iklimin korunması için geriye doğru bir adım olarak görüyor ve ev sahiplerinin gazlı ısıtma sistemi kurması durumunda kiracılar için ortaya çıkabilecek gizli masraflar konusunda uyarıyor.

Alman Kiracılar Birliği Başkanı Lukas Siebenkotten, mevcut modernizasyon vergisininin sosyal olarak adil bir şekilde reforme edilip, önemli ölçüde azaltılması gerekirken, yeni yasa ile başka bir modernizasyon vergisinin daha getirilmek istendiğini belirterek yasa karşısında duydukları endişeyi dile getirdi.

Federal hükûmetin üzerinde anlaştığı tasarıya göre Bina Enerji Yasası ve Isı Planlama Yasası birbirine bağlanacak ve her ikisi de 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Buna göre yeni kurulan her ısıtma sisteminin en az yüzde 65’inin yenilenebilir enerji ile çalıştırılması ön görülüyor. Mevcut ısıtma sistemleri kullanılmaya devam edilebilecek. Hükûmet ayrıca yeni ısıtma sistemine geçiş için tüketicilere geniş süre ve istisnaların tanınacağını, güçlü bir sosyal dengenin gözetileceğini ve kapsamlı maddi destek sağlanacağı sözünü veriyor.

Yasadan 40 Milyon Kişi Etkilenecek

Enerji sektörü ise uzlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Federal Enerji ve Su Yönetimi Birliği (BDEW) Genel Müdürü Kerstin Andreae, yasadan 40 milyon kişinin etkileneceğini belirtirken, öncelikle alt yapıya bakılacağını ve makul geçiş sürelerinin tanınacağını ifade etti.

Öte yandan Federal Tüketiciler Birliği, ısınma için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin, orta ve düşük gelirli haneler için büyük bir zorluk teşkil ettiğini belirterek, planlama güvenliği ve tüketicilere destek olunması çağrısında bulundu.

“Bazı Camiler Oluşacak Maddi Yükü Kaldıramayabilir”

Yürürlüğe girmesi planlanan Bina Enerji Yasası Müslüman toplumda da endişeye neden oldu. İslam Toplumu Millî Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Ali Mete, yasa münasebetiyle bir açıklama yaparak, “Bina Enerji Yasası’nı iklimi korumaya sağlayacağı katkılardan ötürü memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, yasanın bazı camileri ekonomik anlamda zor duruma düşürmesinden endişeliyiz.” dedi. Mete sözlerini şöyle sürdürdü:

“İslam Toplumu Millî Görüş olarak çevre ve iklimin korunmasına çok büyük önem atfediyoruz. Bu bağlamda camilerimizin de mümkün olan en yüksek seviyede iklim dostu olmalarını sağlama gayretindeyiz. Yeni binaların inşasında ve mevcut binaların tadilatında çevre dostu alternatifleri tercih ediyoruz. Bina Enerji Yasası’nı da bunun için memnuniyetle karşılıyoruz.

Hâl böyleyken, bazı cami cemiyetlerinin yasanın yürürlüğe girmesinden sonra oluşacak maddi yükü kaldıramama endişesini de göz ardı etmemek gerekiyor. Almanya’daki camilerin büyük çoğunluğu kayıtlı dernek statüsünde. Finansmanlarını bağışlar ve üye aidatlarıyla karşılıyorlar.

Federal Hükûmet, yasa oluştururken vatandaşlarının maruz kalacağı yükleri hesaba katmalı ve endişeleri dikkate alarak çözümler sunmalı. Müslümanlar da iklimin korunmasına kendi katkılarını sunmak istiyorlar. Çevreyi koruma alanında gerçekleştirdiğimiz çok sayıda başarılı proje de bunun göstergesi. Bu motivasyonun aşırı yük getiren bazı düzenlemelerle kırılması yazık olur.” (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Mehmet Ergün
    2023-06-15 21:56:55

    Igmg ,çevre ve iklim ile ilgili ayrı bir birim kurmalı.Hem bu sayede kamuoyu önünde örnek bir çalışma başlatarak diğer kardeş kuruluşlara bunun öncülüğünü yapar. Devletin çeşitli fonlarından destek te alır Saygılarımla

Son Yüklenenler