'Cami Saldırıları'

Dortmund Anadolu Camisine Kundaklama Girişimi: “Dayanışma Bekliyoruz”

Almanya’nın Dortmund şehrinde bulunan ve İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı olan Anadolu Camisine dün gece bir kişi tarafından kundaklama girişiminde bulunuldu. Saldırının zanlısı polis tarafından kısa sürede yakalandı. Saldırının İslam düşmanlığı motivasyonuyla işlenip işlenmediği ise henüz belli değil.

16 Şubat akşam geç saatlerde Dortmund'daki Anadolu Camisine kundaklama girişiminde bulunuldu. Saldırı zanlısı polis tarafından yakalandı. | Fotoğraf: Dortmund Anadolu Camisi

Almanya’nın Dortmund şehrinde İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı olarak hizmetlerini sürdüren Anadolu Camisi, 16 Şubat gecesi, saat 21:50 sularında bir kundaklama girişimine maruz kaldı. Kamera kayıtlarından da tespit edildiği üzere akşam üzeri cemaatin ayrılmasından kısa bir süre sonra caminin girişindeki ısıtma sistemi, gazetelerle birlikte tutuşturuldu. Cemaatin dikkati sebebiyle felaket erkenden önlenebilirken caminin ısıtma sisteminde hasar meydana geldi.

“Saldırı Karşısında Dayanışmaya Davet Ediyoruz”

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan Anadolu Camisi Başkanı Hamza Kuri, saldırganın sürgülü bir kapının arkasında bulunan ısıtma sistemini ateşe verdiğini, bu durumun bina içerisinde çok yoğun bir duman oluşturduğunu ifade etti. Kuri ayrıca güvenlik güçleri ile iletişimde olduklarını, soruşturmayla ilgili herhangi bir ilerleme olduğunda hem cemaat hem de kamuoyuyla tüm gelişmeleri paylaşacaklarını belirterek saldırıyı kınadı: “Cemaatimizi konuyla ilgili bilgilendirdik, kriz yönetimimizi harekete geçirdik. Henüz bu kundaklama girişiminin motivasyonunu bilmiyoruz. Her hâlükârda camimize yönelik bu menfur saldırıyı kınıyoruz. Hem Dortmund’daki yerel kamuoyunu hem de cemaatimizi bu saldırı karşısında dayanışma göstermeye davet ediyoruz. Bu tarz saldırılara en iyi cevap, bir araya gelerek kenetlenmek olacaktır.”

Saldırıyı ilk haber aldığı andan itibaren gördükleri desteğin anlamına değinen Kuri, “Teşkilatlanma Başkanımız Murat İleri, Bölge Başkanımız Abdullah Kodaman ve Teşkilatlanma Başkan Yardımcısı Özcan Kuri saldırının ardından destekleriyle yanımızda yer aldılar. Onlara teşekkür ediyoruz.” dedi.

Cami Eğitime Hafta Sonu Ara Verdi

Caminin güvenlik kamerası kayıtlarında 21:40’ta bir kişinin caminin etrafında dolaştığı, sonrasında da gazetelerle ısıtma sistemini tutuşturduğu görülüyor. Dortmund şehrinde ikâmet eden 23 yaşındaki saldırı zanlısının polis tarafından kısa sürede yakalandığı belirtildi.

Anadolu Camisinin ısıtma sistemi, sürgülü bir kapının arkasında bulunuyordu. Bu alan saldırgan tarafından gazetelerle tutuşturuldu.

Camide yangına dayanıklı malzemeler kullanılması nedeniyle yangının ufak çapta kaldığını ve erkenden fark edilmesi nedeniyle de hızlıca müdahale edildiğini belirten Kuri, soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi adına hafta sonu camide gerçekleştirilen eğitime ara verdiklerini, mescidin de yine kısa bir süreliğine ibadete kapalı olacağını ifade etti.

Anadolu Camisi, 500’e yakın üyesiyle Dortmund’daki büyük camiler arasında yer alıyor. 53 caminin yer aldığı Dortmund şehrinde  70.000’den fazla Müslüman yaşıyor. “Dortmund Müslüman Cemiyetler Konseyi” üyesi olarak şehirde aktif bir katılım sergileyen Dortmund Anadolu Camisi 1974 yılından beri faaliyetlerine devam ediyor. (P)

 

 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#5

*Tüm alanları doldurunuz

  • Almanya’da Anadolu Camisi’ne kundaklama girişiminde bulunan kişi yakalandı – Gündem Hollanda
    2024-02-19 10:01:16

    […] Camisi Başkanı Hamza Kuri, Perspektif.eu‘ya yaptığı açıklamada, güvenlik güçleri ile iletişim halinde olduklarını […]

  • Ahmet Semiz
    2024-02-17 17:41:17

    Dortmund anadolu cami de bundan takriben 20 önce de baskan yardimcisini vurmuslardi 10.000 bin kisilik proteste yürüyüsü yapmistiktik . A.semiz

  • Havva Ayan
    2024-02-17 14:11:04

    Rabbim tüm camiilerimizi korusun

  • Tok Kadir
    2024-02-17 13:08:42

    Sonsuza kadar yanindayiz.

  • Emine Ay
    2024-02-17 12:07:05

    Islam düşmanlığı yayılıyor ve hukuk heryerde uygulanırken Müslümana uygulanan zarar ve baskılara kaba kuvvete bir türlü müdahale edilmiyor.Başka açıdan bakmaya çalişsamda bir diğer olayda ayni gözle bakmak zorunda kalıyorum.

Son Yüklenenler