'Gazze Şeridi'

İsrail Bir Hastaneye Daha Tahliye Emri Verdi

İsrail, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah'ta bulunan Aksa Şehitleri Hastanesi'ni de kapsayan bölgenin tahliye edilmesi emri vermişti. Bölgede hâlen faaliyet gösteren az sayıdaki sağlık merkezlerinden biri olan Aksa Şehitleri Hastanesi'ndeki hasta ve yaralıların tahliyesi devam ederken, kimse güvenli hiçbir yerin kalmadığı bölgede nereye gideceğini bilmiyor. 

Aksa Şehitleri Hastanesi'ndeki hasta ve yaralıların tahliyesine başlandı. © Ashraf Amra - Anadolu Ajansı

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 324 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail’in, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah’ın doğusundaki bölgelerin boşaltılması yönünde karar çıkarmasının ardından Filistinliler Aksa Şehitleri Hastanesi ve çevresini boşaltmaya başladı. Tahliye kararının ilan edilmesiyle Aksa Şehitleri Hastanesi’nde tedavi altında olanlar ve hastanedeki yerinden edilmiş Filistinliler zorunlu olarak hastaneyi boşaltmak zorunda kaldı.

İsrail ordusu, daha önce “güvenli bölge” olarak duyurduğu Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Deyr Belah kentindeki 128. Blok bölgesinin boşaltılması çağrısında bulunmuştu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee’nin, Deyr Belah kentinin doğusundaki bölgenin boşaltılmasını ve bölge sakinlerinden batıya gitmelerini istemesinin ardından Filistinliler yeniden yollara düştü. Aksa Şehitleri Hastanesindeki hasta ve yaralılar da yürüyerek, tekerlekli sandalye ya da hasta yataklarında hastaneyi terk etmek zorunda kaldı. Ayağı kırık olan Ummu Muhammed, “Hastayız bu hâlimizle nereye gidelim. Buna yaşamak denmez. Biz aslında ölüyüz.” diyerek yaşadıkları çaresizliği dile getirdi.

“Bizi Kurtarın, Yorulduk Artık”

9 aydır Aksa Şehitleri Hastanesi çevresinde kurdukları çadırda yaşadıklarını, pek çok defa göç ettiklerini ancak her defasında hastaneye geri döndüklerini belirten Meha es-Sersek ise, insanların tahliye kararıyla şok geçirdiğini ve nereye gideceğini bilmediğini ifade etti. Şu an onları korunacak hiç bir yer kalmadığını kaydeden Sersek, hastane yakınlarındaki 128. bloğa saldırı düzenlendiğini ve artık güvende olmadıklarını dile getirdi. Sersek, “bizi kurtarın, yorulduk artık” diye ağlayarak serzenişte bulundu.

Aksa Şehitleri Hastanesi Müdürü İyad el-Cebri ise düzenlediği basın toplantısında hastanenin de içinde bulunduğu 128. bloğun boşaltılması kararının ardından tedaviye muhtaç yaralı ve hastalar ile sağlık ekiplerinin can korkusuyla hastaneyi terk ettiğini dile getirdi. Hastane yönetimi olarak hastalara gerekli tıbbi hizmeti sunmaya devam edeceklerini ifade eden Cebri, uluslararası kurumlara, bölgede kalan tek hastane olan Aksa Şehitleri Hastanesi’nin korunması için harekete geçme çağrısı yaptı.

Öte yandan Gazze’deki Sağlık Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla, Aksa Şehitleri Hastanesi, içindeki hastalar ve sağlık çalışanlarının korunmasını talep etti. Açıklamada, hastanede hâlâ yaklaşık 100 hastanın olduğu, bunlardan 7’sinin yoğun bakımda tedavi gördüğü aktarıldı.

“Yüzbinlerce İnsan 41 Kilometrekarelik Alana Hapsedildi”

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail ordusunun emriyle Aksa Şehitleri Hastanesi’nin tahliyesine başlanmasının “kabul edilemez” olduğunu bildirdi. MSF, İsrail’in yoğun saldırıları altında olan Gazze’deki duruma ilişkin X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

İsrail’in, Deyr el-Belah’ta, MSF destekli Aksa Şehitleri Hastanesi yakınlarındaki bölgelerin boşaltılması yönünde talepte bulunduğu belirtilen paylaşımda, hastanenin yaklaşık 250 metre yakınında meydana gelen patlamanın paniğe yol açtığı ve birçok kişinin hastaneyi terk etmeyi seçtiği kaydedildi.

MSF’nin hastanede hayat kurtarıcı tedavileri sürdürmeye çalışırken yaralıların tedavilerini askıya almayı düşündüğüne işaret edilen paylaşımda, “Gazze’deki Sağlık Bakanlığına göre, burada bulunan 650 hastanın sadece 100’ü hastanede kaldı ve 7’si yoğun bakım ünitesinde. Bu durum (hastanenin boşaltılması) kabul edilemez. Aksa Şehitleri Hastanesi, hastalar için başka alternatif bulunmaması nedeniyle haftalardır kapasitesinin çok üzerinde hizmet veriyor. Savaşan tüm taraflar, hastaneye ve hastaların tıbbi bakıma erişimine saygı göstermeli.” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşımda, İsrail’in süren tahliye taleplerinin yüz binlerce yerinden edilmiş insanı, sığınacak yer aramak için sadece 41 kilometrekarelik sözde “insani bölgede” kıstırdığı bildirildi.

İsrail, Gazze’de Zorunlu Göçü Silah Olarak Kullanıyor

İsrail, 7 Ekim’de başlattığı saldırılardan bu yana yayımladığı “tahliye” kararlarıyla Gazze’de yaşayan Filistinlileri sürekli göçe zorluyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre, Gazze’de yaşayan her 10 kişiden 9’u İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Gazze’de oradan oraya savurulan Filistinliler, saldırılar ve gıda sıkıntısının yanı sıra zorunlu göç nedeniyle zor günler geçiriyor. BM’ye göre, Gazze’deki Filistinlilerin büyük çoğunluğu ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açmıştı. Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyet teşkil etmesi nedeniyle UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar, 11-12 Ocak’ta yapılmıştı.

Öte yandan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan’ın, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın yanı sıra Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf hakkında 1 nolu UCM Ön İnceleme Dairesine yaptığı “yakalama kararı” başvurusu da İsrail’in Gazze’de savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediğinin UCM Başsavcısı tarafından makul sebeplerle teyit edildiği anlamına geliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler