'Dosya: "Müslüman Mahkumlar"'

“Müslüman Mahkumlarla Katolik Din Adamları İlgileniyor”

Almanya’da Geldern Cezaevi’nin Müdürü Karl Schwers ile Müslüman mahkûmların ihtiyaçları ve cezaevinde aile ile kurulan ilişkilerin önemi üzerine konuştuk.

Çalıştığınız hapishanedeki mahkûmların ne kadarı göçmen kökenine sahip?

Mahkûm gruplarına dair kesin rakamlar elimizde yok. Fakat burada kalan 681 mahkûmdan tahminen üçte biri diğer ülke vatandaşlıklarına sahip. Bunun dışında yurt dışında doğmuş ama Alman uyruğuna sahip 80 mahkûm var.

Hapishanede Protestan ya da Katolik din adamları manevi rehberlik hizmeti veriyorlar. Hristiyan olmayan mahkûmlarla kim ilgileniyor?

Papazlar haricinde diğer dinlerden din adamları resmî olarak çalışmıyorlar. Fakat özel durumlar ya da ihtiyaç hâlinde bir din adamı çağırıyoruz. Bunun dışında Katolik ya da Protestan din adamları, dinî mensubiyetleri fark etmeksizin tüm mahkûmlarla eşit derecede ilgileniyor.

Özellikle Müslüman mahkûmlar için ne tarz imkânlar sunuluyor? Örneğin cuma namazı kılma imkânı var mı?

Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu ile Müslüman mahkûmlara cuma namazı kılma imkânı sunuyoruz. Namaza 20-25 civarında Müslüman mahkûm katılıyor. Katılımcılar kendilerine sunulan bu imkânın ne kadar önemli olduğunu bize iletiyorlar. Ben de kendi gözlemlerime dayanarak namaz esnasında atmosferin çok olumlu olduğunu söyleyebilirim.

İslami tatil günleri ve ramazanda durum nasıl? Müslüman mahkûmlar için özel bir düzenleme var mı?

Biz mahkûmların dinî bayramlara katılımlarını sağlamak için çaba sarfediyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıl, resmî yemek zamanları haricinde ramazan boyunca hücrelerinde yemek pişirebilmeleri için mahkûmlara mutfak gereçleri verdik.

Müslüman mahkûmlara helal yiyecekler sunuluyor mu?

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki bütün cezaevlerinde dinî yemek kuralları dikkate alınmaktadır, burada da durum böyle. Bu kural Müslüman mahkûmlar için de geçerli.

Müslüman derneklerle ortaklaşa çalışıyor musunuz? Örneğin görev yaptığınız hapishanenin kapıları gönüllüler için açık mı?

Dışarıdaki topluluklarla şimdiye kadar tecrübemiz olmadı. Çünkü onların yönelim ve motivasyonlarını tahmin edebilmek bizim için zor.

Mahkûm yakınlarına ne önerirsiniz?

Mahkûmların aileleri tarafından ziyaret edilmeleri, ailevi ve sosyal ilişkilerin düzende tutulabilmesi için çok önemli. Hapisten çıktıklarında ailesiyle iyi ilişkilere sahip olan mahkûmların hapishaneye dönme oranlarının düşük olduğu kanıtlanmıştır. Yani mahkûmların hapisteki ziyaretleri ve sonrasındaki aile ilişkileri onlar için çok önemli bir destek. Bu nedenle biz, özellikle mahkûmların yakınlarını hapishaneden çıkış hazırlıklarına dahil etmeye çalışıyoruz.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler