"Almanya"

Almanya Camileri Kapılarını Açtı

Almanya genelinde yaklaşık binden fazla cami Açık Cami Günü sebebiyle kapılarını ziyaretçilere açtı. Her sene Almanya’nın Yeniden Birleşme Günü olan 3 Ekim’de düzenlenen Açık Cami Günü (Alm. “Tag der offenen Moschee”) bu sene “İyi Bir Komşuluk, Daha İyi Bir Toplum” sloganıyla düzenlendi.

Köln’ün Nippes semtindeki, İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı Fatih Camii’nin gençleri sıkı bir hazırlık içinde. Öğleden sonraki program öncesi etrafta koşturuyorlar. Ellerinde balonlarla dış kapıya doğru ilerleyen genç kızı, boş bir tabelayı taşıyan başka bir genç takip ediyor. Kimileri broşürleri, kimileri ise masaları düzenlemekle meşgul. Arada, caminin ana kapısından ellerinde tepsilerle girip mutfağa doğru ilerleyen kadınlar beliriyor.

Fatih Camii, her sene 3 Ekim’de diğer yüzlerce camiyle birlikte Açık Cami Günü’ne işte böyle hazırlanıyor. Kapıda bekleyen genç kızlar ana caddeden geçip camiye doğru yarı tedirgin, yarı meraklı bakış atanları içeriye davet ediyorlar. Bu davete icabet edenleri ise içeride İslam’ın inanç esasları, cami cemiyetinde sunulan hizmetler ve diğer birçok konu hakkında derin bir sohbet bekliyor. Caminin gençleri gelen sorulara hazırlıklı; bitmek bilmeyen bir enerjiyle yeni gelen her grubu cami içerisinde gezdirip sonra da yemek ikramına yönlendiriyorlar.

Fatih Camii Gençlik Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hüseyin Güneş için Açık Cami Günü, bir anlamda “İslam’ı tanıtma günü”. “İslam’ı tanımayan insanlar Müslümanlara ön yargıyla yaklaşabiliyor. Bugün, bu kapıdan içeriye adım atanları bilmedikleri konularda bilgilendirmek istiyoruz.” diyor. Güneş’e göre bu senenin Açık Cami Günü sloganı oldukça isabetli, özellikle İslam düşmanı AfD’nin önümüzdeki 4 yıl Federal Meclis’te siyaset yapacağı düşünüldüğünde.

Caminin Eğitim Başkanı, aynı zamanda da bugünkü misafirlere İslam hakkında Almanca bilgi veren Mustafa Topatan ise, Açık Cami Günü’nün asıl motivasyonunu özetliyor: “Bugün çok önemli, fakat bizi bekleyen başka görevler de var. Bizlerin sadece buraya gelen değil, buraya gelmeyi reddeden insanlara da İslam’ı anlatmak için çaba sarf etmemiz lazım.”

Camiye gelenler arasında genç bir çift dikkat çekiyor. Genç çift daha önce sadece bir kez, o da Hindistan’da bir caminin kapısından içeriye adım atmış. “Hindistan’daki cami dışarıdan ‘cami’ gibi görünen, kocaman bir camiydi. Bugün geldiğimiz cami ise binaların arasında, ufak bir avlu camisi. Buranın dışarıdan cami olduğu pek belli olmuyor. Bu açıdan bakıldığında Açık Cami Günü, pek de ‘görünür’ olmayan bu camileri yakından tanımak için iyi bir fırsat.” 3 Ekim’in genç çifte getirdiği bir diğer şey ise “cami” isminin onların kafasındaki çağrışımları genişletmesi olmuş. “Cami denince daha önce aklıma sadece ibadet edilen yer gelirdi. Bugünse burada aslında ‘cemaat’ ve ‘bir araya gelmek’ gibi şeylerin çok merkezî olduğunu gördüm.”

Almanya’daki Müslüman yaşamının genelde cami eksenli şekillendiği göz önüne alındığında Açık Cami Günü’nün önemi de belirginlik kazanıyor. 3 Ekim için canhıraş hazırlık yapan gençler, idareciler ve cemiyet üyeleri ise senenin sadece bir günü değil, her gün aynı heyecanla camileri için gönüllü hizmet hâlindeler.

2007’den beri Almanya’daki 4 büyük İslami cemaat olan İslam Konseyi, DİTİB, VIKZ ve ZMD tarafından düzenlenen Açık Cami Günü, her sene 3 Ekim’de belirli bir slogan ile gerçekleştiriliyor. Bu senenin sloganı, “İyi Komşuluk, Daha İyi Bir Toplum”.

Elif Zehra Kandemir

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ırkçılık araştırmaları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Yusuf Caner Sevim
    2017-10-03 21:40:02

    Güzel etkinlikler bunlar. Devamı gelsin. Yazı da hoş olmuş

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler