"Avusturya"

Türk Yolcuların Köpekle Aranmasında Kasıt Var Mı?

Son haftalarda önce Viyana, sonra Münih Havaalanlarında Türk yolculara köpeklerle arama yapıldı. Alman yetkililer, bunun mutat kontrol olduğunu iddia ediyor.

26 Ekim 2017 admin

13 Ekim’de Viyana-İstanbul seferini yapan Türk yolcular Viyana Havaalanında güvenlik aramasından geçtikten sonra uçağa giden kapının açılmasını beklerken, bir gümrük memuru köpek ile arama yapmaya başladı. Haberin videosunda bir memurun özel eğitilmiş bir köpeği yolcuların üzerine çıkartıp koklatarak arama yaptığı ve yolculara “Üzerinizde kaç para var” diye sorduğu işitiliyordu. Aramanın, bir yolcunun yanında yasal sınırdan (10.000 Avro) fazla para taşıdığı iddiası nedeniyle yapıldığı belirtilmişti.

Sosyal medyada paylaşılan video ile açığa çıkan olay büyük tepkiye neden oldu. Olayın videosu Viyana’dan İstanbul’a yolculuk yapan Hasan K. isimli kişinin Facebook hesabında paylaşılmıştı.

 

Türkiye’den Aramalara Tepki

Viyana Büyükelçiliği olayın ardından havaalanına gidip THY yetkililerinden bilgi aldı. Bu tür aramaların, “yüklü miktarda nakit para veya ziynet eşyası taşındığına dair ihbar yapılması üzerine çok nadiren (senede bir veya iki kez) ve sadece THY’nin değil tüm havayollarını kapsayacak şekilde” yapıldığı büyükelçilik tarafından açıkladı. “Uygunsuz kontrol şekli” Avusturya makamları nezdinde diplomatik girişim konusu yapıldı.

Viyana Havalimanı’ndaki olaya Türkiye’den tepki ise gecikmedi. Atatürk Havalimanında Avusturya’ya gitmeye hazırlanan yolculara köpekle arama uygulaması yapıldı. Pasaportunda Avusturya vatandaşı yazan yolcular polis ekipleri tarafından terminalde bulunan alana yönlendirildi ve üstleri köpekle arandı. Türk vatandaşlarına, Avusturya vatandaşı olan Türklere ve diğer ülke vatandaşlarına ise söz konusu kontrol uygulanmadı.

 

Maliye Bakanlığı: “Özel Bir Kontrol Değil”

Avusturya Federal Maliye Bakanlığı sözcüsü Johannes Pasquali Perspektif’e yaptığı açıklamada bu tarz nakit para kontrollerinin gümrük memurları tarafından özel arama köpeği ile “rutin ve düzenli olarak” ve “yaklaşık her gün” yapıldığını söyledi. Pasquali’ye göre “köpekle aramanın milliyetle hiçbir alakası yok.”

Viyana Havaalanında onlarca yıldır bu tarz kontrollerin gerçekleştiğini söyleyen Pasquali,

“Bu istisnai bir durum değil, eğitilmiş köpekle rutin olarak gerçekleşen kontrol” açıklamasında bulundu. “Titizliğe ve özellikle dostane bir yaklaşıma önem veriyoruz” diyen Pasquali bu konuda şimdiye kadar hiçbir şikâyetin de olmadığını bildirdi. Pasquali, köpeklerle arama öncesi yolculara uyarıda bulunulmadığını, çünkü bunun aramayı aksatabileceğini söyledi.

 

Münih’te De Aynı Olay

24 Ekim’de benzer bir olay ise Münih Havaalanında yaşandı. Bu kez Münih’te bir gümrük memuru uyuşturucu madde kontrolü için İstanbul’dan Münih’e inen THY yolcularını özel eğitimli köpekle aradı. Buna tepki olarak Bremen’den İstanbul’a gelen yolcular Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali’nde kontrolden geçirildi. Alman yolcular pasaport kontrolünden geçip bagajlarını almaya geldikleri bölgede narkotik köpeği tarafından arandı.

 

“Aramalarda Kasıt Yok”

Münih Gümrük Basın Sözcüsü Thomas Meister’in Perspektif’te yaptığı açıklama, Viyana’dakinden çok da farklı değil. Meister, “Bu bizim her gün uyguladığımız bir yöntem ve yalnızca belirli bir millete yönelik değil.” açıklamasında bulundu. Aynı gün başka yolcuların da köpeklerle arandığını söyleyen Meister, bu yöntemin rahatsız edici olduğu eleştirisi üzerine şu ifadelerde bulundu: “Arama esnasında köpeklerden korkan kişi bunu gümrük memuruna bildirebilir ve böylece diyaloğa geçilip başka bir kontrol yöntemi uygulanabilir.”

Her şeye rağmen Viyana ve Münih’ten gelen “kasıt yok” açıklamasının ne kadar inandırıcı olduğu konusunda kafalarda şüpheler var. Özellikle Türkiye-Almanya ya da Türkiye-Avusturya arasında sıkça seyahat eden insanların, bu tarz aramalarla şimdiye kadar hiç karşılaşmamış olması, söz konusu kontrollerin yeni bir fenomen olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler