"Kanada"

Kanadalılar Nefret ve Irkçılığa Karşı Yürüdü

15 Kasım 2017 admin

2017 başında cami saldırısıyla gündeme gelen Kanada’nın Quebec şehrinde insan hakları grupları nefret ve ırkçılığa karşı bir araya gelerek bir yürüyüş düzenledi. Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen organizasyona farklı kuruluşlardan çok sayıda kişi katıldı.

“Nefret dolu eylem ve konuşmaların yaygınlaşması”nı protesto etme çağrısıyla toplanan 160 farklı grup, Ocak ayında gerçekleşen cami saldırısını ve yabancı karşıtlığını protesto etti.

 

Kanada’da Yabancı Düşmanlığı ve Tepkiler

İslam ve yabancı karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Pegida adlı organizasyonun şubesinin açıldığı Kanada’da ırkçı eğilimler özellikle gençler arasında artmaya başladı. Cami saldırısının ardından ülke nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturan Müslüman toplulukta endişe hâkim. Kanada basınına konuşan Quebec’te Laiklik İçin Müslüman ve Araplar Organizasyonu (Fr: Association des Musulmans et des Arabes pour la Laicité au Quebec) Eşbaşkanı Haroun Bouazzi, ülkedeki durumu şöyle özetliyor: “Bugün, Müslüman azınlık korkuyor; yaralanmış vaziyetteler. İşte bu, benim açımdan terörizmin kendisidir.”

Yakın zamanda gerçekleştirilen Kanadalı Müslümanlara dair ulusal kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, Kanadalı Müslümanların yüzde 83’lük çoğunluğu Kanadalı olmaktan gurur duyuyor; gayrimüslim topluluklarda bu oran daha düşük. Ayrıca Kanadalı Müslümanlar, Kanada demokrasisinin ve çokkültürlülüğünün bir gurur kaynağı olduğu düşüncesinde. Bunun yanı sıra, ayrımcılığa kişisel olarak maruz kaldıklarını bildirenlerin oranı ise yüzde 30 civarında.

 

Buna rağmen çok kültürlülüğü savunan gruplar seslerini duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.  Nefret ve ırkçılık karşıtı eylem öncesinde Quebec Kadın Federasyonu, Ulusal Sendikalar Birliği ve üniversite öğrenci topluluklarının önderliğinde açılan imza kampanyası büyük ilgi topladı. Al Jazeera’ya konuşan program organizatörlerinden Safa Chebbi’ye göre “mücadele bitmedi, daha yeni başlıyor.”

 

Quebec’te Ne Olmuştu?

Kanada’nın Quebec şehri yakınlarındaki İslam Kültür Merkezi’ne gelen saldırganın açtığı ateşte akşam namazından çıkan 6 kişi hayatını kaybetmiş, 19 kişi yaralanmıştı. Başbakan Justin Trudeau’un terörist saldırı olarak nitelediği olayın zanlısı Alexandre Bissonnette hakkında açılan soruşturmanın “yalnız kurt” saldırısı olarak nitelendirilmesi tepki çekmişti. İnsan hakları grupları ve Müslüman kuruluşlar, Quebec saldırısının terörizm çerçevesinde değerlendirilmeyişini bir çifte standart olduğunu savunuyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler