"Almanya"

Almanya’ya Kimler Neden Göçüyor?

Almanya bir “göç ülkesi” olarak biliniyor. SVR’nin son verileri, Almanya'ya yönelen göçmen hareketliliğiyle ilgili güncel sayılara ışık tutuyor.

Alman Göç ve Entegrasyon Vakıfları Uzman Konseyi’nin (SVR) 21 Kasım 2017 tarihli güncel verileri Almanya’da yaşayan göçmen nüfus hakkında çarpıcı rakamlar içeriyor. Verilere göre 82.4 milyon nüfuslu Almanya’da, nüfusun yaklaşık 18.6 milyonu, yani yüzde 22.5’u göçmen kökenli kişilerden oluşuyor. Göçmen kökenli nüfusun büyük çoğunluğunu 2.8 milyon ile Türkiye kökenliler oluştururken bu rakam Almanya’nın toplam nüfusunun yüzde 3.4’üne tekabül ediyor.

 

Göçmenlerin Yoğunlaştığı Bölgeler

Almanya’daki göçmen kökenli nüfusun ülke genelindeki oranı eyaletten eyalete değişiklik gösteriyor. Rapora göre, şehir eyaletlerini oluşturan Berlin, Bremen ve Hamburg’da göçmen nüfus oranı, iş imkânlarının fazla olması ve burada halihazırda bir göçmen topluluğun bulunması gibi nedenlerden dolayı hayli yüksek.

 

Almanya’da Müslüman Toplulukların Durumu

Hristiyanlığın aksine, Almanya’da yaşayan Müslümanların sayısını kesin olarak saptamak, İslam dini mensuplarının kurumsal olarak kayıt altına alınmaması sebebiyle oldukça zor. Ancak Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin 2015 yılının Aralık ayında yaptığı araştırma, konuya ilişkin bazı veriler ortaya koyuyor. Araştırmaya göre Almanya’da ortalama 4.4 milyon ila 4.7 milyon arasında Müslüman yaşıyor. Bu sayı nüfusun yüzde 5.4 ile 5.7’sini oluşturuyor. Aynı kurumun 2009’daki araştırma verilerine göre, Müslümanların yüzde 98.4’ü Batı Almanya’yı oluşturan eski eyaletlerde yaşıyor. Araştırmadaki bir diğer veri ise, Almanya’da yaşayan Müslümanların yaklaşık yarısına yakınının Alman vatandaşlığına sahip olması. Yani ülke nüfusunun yüzde 2’si, Alman vatandaşlığına sahip Müslümanlar.

Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin raporunda ayrıca Almanya’daki Müslümanların mezhep, inanç ve dinî pratik açısından çeşitliliği de mercek altında. Veriler, aynı zamanda Almanya’nın nüfusunun önemli bir oranını oluşturan Müslümanların hak ve taleplerinin ne önemini de yeniden gözler önüne seriyor.

 

Son Yıllardaki Durum

Alman Federal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, 2015 yılında Almanya’ya 2.1 milyon yeni göçmen daha ulaştı. Bu rakam Federal Almanya Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek rakam olarak göze çarpıyor. Bununla birlikte, bu süre zarfında 1.1 milyon insanın Almanya’yı terk ettiği de belirtiliyor. Almanya’ya göç edenlerin, Almanya’yı terk edenlerin sayısından daha fazla olması ülkenin bir “göç ülkesi” olduğunu kanıtlar nitelikte.

Bu hızlı artışın en önemli nedeni ise Suriye’deki iç savaş. 2011 yılından beri çeşitli ülkelere korunma talebinde bulunan Suriyeliler, Almanya’nın en önemli yeni göçmen kitlesini oluşturuyor. Buna ek olarak, birçok Afgan ve Iraklı göçmen de sığınma başvurusunda bulunmak için Almanya’ya gelmeye devam ediyor.

Almanya’ya özellikle son yıllarda artış gösteren göç hareketinin başlıca nedeni iltica olmakla birlikte, ikinci sırayı aile birleşimi, daha sonra eğitim ve son olarak iş gücü göçü alıyor. (kg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler