"İsviçre"

Bern’de Yabancı Öğrenciler Daha Yüksek Harç Ödeyecek

Bern Üniversitesi, bünyesinde eğitim gören yabancı öğrencilerden İsviçreli öğrencilere göre yılda 400 Frank daha fazla öğrenim harcı talep edecek.

6 Aralık 2017 admin

İsviçre Bern Kanton Meclisi tarafından yürürlüğe sokulan tasarruf tedbirleri kapsamında yabancı öğrencilerden alınan öğrenim harcının yükseltilmesi kararı alındı. Buna göre Bern Üniversitesi ve kantondaki diğer yüksek öğretim kurumlarında okuyan fakat İsviçre’de daimî oturum izni olmayan yabancı öğrenciler dönem başına 200 Frank daha fazla harç ödeyecekler. Bu yabancı öğrencilerin İsviçre’de oturum hakkına sahip öğrencilere göre yılda 400 Frank daha fazla harç ödeyecekleri anlamına geliyor.

 

“Yabancı Öğrenciler Vergi Ödemiyor”

Bern Kantonu Eğitim Müdürü Bernhard Pulver konuya ilişkin yaptığı açıklamada yabancı öğrencilerden fazla harç alınmasının çok açık bir nedeni olduğunu belirterek, üniversitelerin vergi gelirleriyle finanse edildiğine dikkat çekti.

Yabancı öğrencilerin veya ailelerinin İsviçre’de vergi ödemedikleri için kendilerinden daha yüksek harç talep edilmesinin gayet mantıklı olduğunu savunan Pulver, ayrıca Zürih’te yabancı öğrencilerin 1000, Luzern’de ise 600 Frank daha fazla harç ödediklerine işaret ederek İsviçre geneliyle karşılaştırıldığında talep edilen farkın oldukça makul bir miktar olduğunu vurguladı.

 

Öğrenciler Karara Tepkili

Karara en büyük tepki Bern Üniversitesi Öğrenci Birliği’nden (SUB) geldi. SUB Başkanı Marco Wyss sadece yabancı öğrencilere yönelik harç artırımının anayasanın “fırsat eşitliği” ilkesinin ihlali ve ayrımcılık anlamına geldiğini ifade etti. Vergiyle alakalı argümanın da tutarlı olmadığını savunan Wyss, aynı şekilde İsviçre’deki birçok uzmanın da eğitimlerini yurtdışında tamamladıklarının ve İsviçre’nin bundan faydalandığının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Karar Bern Kantonu Juso (Genç Sosyalistler) tarafından da benzer eleştirilere maruz kaldı. Tasarruf tedbirlerinin azınlıklar üzerinden alınmasının ayrımcı bir yaklaşım olduğunu belirten Juso Eş Başkanı Barbara Keller, harçları ödeyebilmek için öğrencilerin düşük ücretli ek işlerde çalışmak zorunda kalacaklarını savundu. Nitekim İsviçre Federal İstatistik Dairesi (BFS) tarafından ülkedeki öğrencilerin sosyo-ekonomik durumları üzerine 2016 yılında yapılan bir araştırma Juso’nun bu konudaki endişelerini doğrular nitelikte bulgular ortaya koyuyor. 26 bin öğrenciyle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin yarıdan fazlası az ve orta derecede ekonomik sıkıntı çekerken, öğrencilerin dörtte üçü ise masraflarını karşılayabilmek için üniversite eğitimlerinin yanı sıra bir işte çalışıyor.

Yürürlüğe girdiği takdirde Bern yüksek öğretim kurumlarına yılda toplam 300 bin Frank ek gelir getirmesi beklenen tartışmalı kararın önümüzdeki günlerde kanton meclisinde oylamaya sunulması bekleniyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler