"GÜNDEM"

Çekya’da Kurulacak Koalisyonda Aşırı Sağcılar Yer Almıyor

Çekya’da milyarder işadamı Andres Babis’in ANO Partisi liderliğinde kurulacak koalisyon hükümetinde aşırı sağcı Özgürlük ve Direk Demokrasi Partisi yer almayacak.

23 Aralık 2017 admin

Japon asıllı ırkçı lider Tomio Okamura’nun liderliğini yaptığı Özgürlük ve Direk Demokrasi Partisi, seçimlerin hemen ardından başlayan koalisyon müzakerelerinde bulunmayacağını açıklamıştı.

 

Sağcılar Kritik Pozisyonda

20-21 Ekim’de gerçekleşen genel seçimlerde milyarder işadamı Andres Babis’in ANO partisi (Çekçe “Evet” anlamında), yüzde 29.6 oy oranı ile hükümet kurma görevini üstlenmişti.  Okamura’nın İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağ partisi ise yüzde 10.6 oy oranıyla dördüncü olmuş ve koalisyon pazarlıklarında kritik bir role kavuşmuştu.

Perşembe günü bir basın toplantısı düzenleyen Okamura, hükümeti kuracak olan ANO Partisi ile program anlamında çok sayıda ortak noktaya sahip olduklarını kabul etti. Ancak sağcı lider, muhtemel bir koalisyonda yer almayacaklarını açıkça belirtti.

Okamura’nın koalisyon denemesinin başarısız olması halinde daha güçlü bir şekilde yeni görüşmelere katılmayı planladığı düşünülüyor.

Ekim Seçimleri’nde 200 sandalyeli Çek Meclisi’nde 78 vekille girmeye hak kazanan merkez popülist ANO Partisi’nin tek başına iktidar olma şansı bulunmuyor.

 

Göçmen Karşıtı Japon Göçmen

2015’te kurulan partisini ilk katıldığı seçimde meclise taşıyan Okamura’nın kendisi de, Tokyo doğumlu bir göçmen. O dönemki adıyla Çekoslovakya’ya ilk 6 yaşındayken ayak basıyor. Farklı aralıklarla Japonya-Çekoslovakya arası gidip gelen Okamura, Tokyo’da temizlik işçiliğinden patlamış mısır satıcılığına kadar çok sayıda işte çalıştıktan sonra 1994’te turizm sektörüne atılıyor. Onu bugünkü pozisyonuna taşıyan başarısının temeli de iş dünyasındaki radikal hamleleri oluyor. Japon lider, Çek Turizm Acenteleri Birliği başkan yardımcılığına kadar yükseldikten sonra 2012’de siyasete atılıyor. Senato Seçimleri’nde Zlin şehrinden bağımsız aday olan Okamura %66’lık tarihi bir oy oranıyla meclise girmeye hak kazanıyor.

“Müslümanlarla Mücadele”de Tuhaf Yöntemler

Tomio Okamura’nın şu sıralar gündemde olmasının sebebi yalnızca başarılı bir siyasetçi oluşu değil; Müslümanlar hakkında şaşırtıcı derece pervasız söylemlerin altında imzası bulunuyor. Seçimin hemen ardından Çek basınına verdiği demeçte Çekya’nın İslamlaşması tehlikesinin altını ısrarla çizdi: “Çekya’nın İslamlaşmasını her açıdan durdurmalıyız ve göç akınına sıfır tolerans göstermeliyiz.”  

Okamura, İslam ve göçmen karşıtı mesajlarını genellikle kişisel Facebook hesabından paylaşıyor. “Camilerin çevresinde domuzla gezmek” ve “kebap yememek” gibi tuhaf önerilerle seçmenlerini “Çekya’yı Müslümanlardan koruma”ya çağıran liderin olası koalisyon ortaklığında hükûmet politikalarını ne yönde etkileyeceği merakla bekleniyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler