"GÜNDEM"

Avrupa’da Her Dört Göçmenden Üçü Ev Bulmakta Zorlanıyor

Aralarında Almanya’nın da bulunduğu beş ülkede yapılan araştırmaya göre göçmenlerin çoğu düşük hayat standartlarında yaşıyor.

23 Aralık 2017 admin

Aralarında Almanya’nın da bulunduğu beş ülkede 5.237 kişiyle yapılan çalışmaya göre göçmenlerin büyük bölümü düşük standartlarda yaşıyor.

Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi konularındaki araştırmalarıyla bilinen Avrupa Irkçılıkla Mücadele Ağı’nın “Göçmenler Konuşuyor” adlı çalışması, AB ülkelerinde göçmenlerin yaşam standartları üzerine dikkat çekici veriler içeriyor.

Göçmenlerin Sorunları

2015’te 1 milyonun üzerinde göçmenin ulaştığı Avrupa’ya, yoğunluğu düşmekle birlikte akınlar devam ediyor. İltica sisteminin ve mültecilerin yeniden yerleştirme programının reformu konuşulurken göçmenlerin yaşam şartları üzerine yapılan kapsamlı çalışma, gözden kaçan birçok konuya da ışık tutuyor.

Son 5 yılı kapsayan araştırmaya göre Avrupa’da göçmenlerin üçte biri kendilerini içinde yaşadıkları topluma yakın hissedemiyor.

Katılımcıların en çok şikayet ettiği konular arasında “işsizlik”, “bürokratik engeller” ve “aileden kopukluk” yer alıyor. Ayrımcılık ve ırkçılık da katılımcılar arasında sıkça dile getirilen bir problem olarak göze çarpıyor.

Barınak Sorunu

Araştırmada en çok dikkat çeken verilerden biri de katılımcıların barınacak yer bulmak konusunda karşılaştıkları zorluklar. İtalya ve Yunanistan gibi sınır ülkelerinde göçmen merkezlerinin aşırı yoğunluğuna dikkat çekilen raporda, Almanya ve İsveç’te göçmenlerin ev bulamadıkları aktarılıyor. Katılımcıların %77’si ev bulmakta ciddi sıkıntılar çektiklerini, çoğu zaman barınacak yer bulamadıklarını ifade ediyorlar. 

Gerçek Hikayeler

ENAR başkanı Amel Yacef’e göre kamuoyunda göçmenlerin “gerçek insanlar” olduğu çoğu zaman gözden kaçırılıyor. Yacef, araştırma sonuçlarının göçmenlerin sayılardan ibaret olmadığı, zorluklar ve dramlar yaşayan “gerçek insanlar” olduğu hakkında bir farkındalık yaratacağını düşünüyor. ENAR Başkanı araştırma sonuçlarının “ümitsizlik ve güçsüzlük hissi”nin göçmenler arasında ne kadar yaygın olduğunu gösterdiği görüşünde.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler