"GÜNDEM"

Danimarka’da Cami Sayısı Artıyor

Arhus Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, 2006’da 115 caminin bulunduğu Danimarka’da 2017 itibarıyla bu sayı 170 oldu.

25 Aralık 2017 admin

Danimarka’da yapılan bir araştırma ülkede cami sayısının 115’ten 170’e yükseldiğini ortaya koydu. Arhus Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lene Kühle ile asistanı Malik Larsen, ülkede cami sayısına ilişkin bir araştırma yaptı. Buna göre, 2006’daki araştırmada 115 olarak tespit edilen sayının bu yıl itibarıyla 170’e yükseldiği belirlendi.

Araştırma, Liberal Parti Venstre, Sosyal Demokrat Parti, aşırı sağ görüşlü Danimarka Halk Partisi ve Muhafazakar Halk Partisinin, 2006’daki araştırmanın güncellenmesini istemesi üzerine yapıldı. Cami sayısındaki değişikliğin nedeni ise ülkede Müslüman nüfusun artışıyla açıklandı.

Danimarka’da 5.7 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 7’sinin Müslüman olduğu tahmin edilirken vatandaşların hangi dine mensup olduğu yasalar gereği kayıt altına alınmıyor.

 

Yüzde 29’u Diyanet’e Bağlı

Ülkede, 170 camiden 29’u Danimarka Türk Diyanet Vakfı (DTDV) şemsiyesi altında hizmet verirken bu camilerin finansmanı dernek üyeleri tarafından sağlanıyor. Eski fabrika binalarının dönüştürülerek cami olarak kullanıldığı Danimarka’da, temelden inşa edilen ve ağırlıklı olarak Türkiye kökenlilere hizmet veren Hedehusene Fetih Camisi 2014’te ibadete açılmıştı.

Arhus kentinde sıfırdan inşa edilen Ulu Cami’nin açılışı da bu yıl yapılmıştı. Bu şekilde temelden inşa edilen 3’üncü cami Roskilde Ayasofya Camisi’nin inşaatında ise sona gelindi. Caminin yılbaşından sonra hizmete girmesi bekleniyor.

 

Yurtdışı Finansmanı Sorun Olarak Görülüyor

Öte yandan başkent Kopenhag’da 2014’te hizmete giren “Hamad Bin Khalifa Medeniyet Merkezi” adlı külliye şeklinde tasarlanan ülkenin ilk minareli camisinin finansmanının Katar tarafından yapılması tepki çekmişti. Yine başkentte 2015’te hizmete giren ve temelden inşa edilen İmam Ali Camisi’nin bir kısmının İran tarafından finanse edildiğinin ortaya çıkması da ülke kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler