"GÜNDEM"

Fransa’da Okul Kantininde Domuz Eti Zorunluluğu

Fransa’nın Beaucaire şehrinde okul kantinlerinde Pazartesi günleri yalnızca domuz etli yemekler verilecek. Uygulama provokasyon olarak görülüyor.

12 Ocak 2018 admin

Fransa’nın güneyinde bulunan Beaucaire şehrinde okul kantinlerinde pazartesi günleri sadece domuz eti içeren yemeklerin satılması zorunlu kılındı. Alternatif menülerin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte dinî veya diğer sebeplerden ötürü domuz eti yemeyen öğrenciler öğle yemeğinden mahrum kalacaklar.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisine (Fr. “Front National”) mensup Belediye Başkanı Julien Sanchez’in kararıyla 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe konulan uygulama, bilhassa Müslüman ve Yahudi öğrencileri hedef alıyor. Muhalif yerel siyasetçi Laure Cordelet’e göre çocuk haklarını çiğneyen bu karar, şehirde yaşayan Mağriplileri de dışlıyor. Cordelet’e göre uygulama devletin tarafsızlık ilkesiyle bağdaşmıyor.

Eleştiriler karşısında kararını savunan Sanchez, okul kantinlerinde “alakart yemek” yenilemeyeceğini ve kantinlerin “dört yıldızlı restoran” olmadıklarını ifade etti. Fransa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanı Marlène Schiappa ise uygulamanın Müslüman ve Yahudi karşıtı bir silah olarak kullanıldığını ifade ederek Sanchez’i sert sözlerle eleştirdi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken öğrenci velilerinin de tepkisi gecikmedi. Aralarında Müslüman veya Yahudi olmayan öğrenci velilerinin de bulunduğu bir grup ebeveyn, Pazartesi günleri domuz eti yemeye teşvik edilmeyi reddeden çocuklarıyla birlikte protesto pikniği düzenleyeceğini duyurdu.

Fransa Millî Görüş İslam Konfederasyonu Güney Batı Bölgesi Kurumsal İletişim Başkanı Fatih Sumar’a göre Belediye Başkanı Sanchez’in kararı siyaseten güç kazanma çabalarından biri. “Bu karar Ulusal Cephe’nin aşağı doğru inişe geçtiği bir dönemde yeniden gün yüzüne çıkma çabası. Aynı zamanda da partinin Müslümanlar üzerindeki baskı siyasetinin bir göstergesi.” diyen Sumar, söz konusu uygulamanın laikliğin Müslümanlara yönelik bir silah gibi kullanılmak istendiğinin ispatı olduğunu söyledi.  (ba)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler