"GÜNDEM"

Amerikalı Müslümanlar Trump’ın 1.Yılını Değerlendirdi

“Müslüman Yasağı” kararnamesi ile hem ABD’de hem dünyanın geri kalanında büyük tepki çeken Donald Trump 20 Ocak’ta başkanlıkta 1.yılını doldurdu. Amerikalı Müslümanlar Başkan Trump’la 1 yılı değerlendirdi.

22 Ocak 2018 admin

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da Müslüman ve göçmen karşıtı politikalarla geçirdiği ilk yılı, ülkede yaşayan Müslümanlarda korkuya neden oldu. Kamuoyunda “Müslüman Yasağı” şeklinde gündeme gelen “Bazı Ülkelere Seyahat Yasağını Öngören Başkanlık Kararnamesi” ile büyük tepki çeken Başkan Trump’ın ilk yılını ABD’de yaşayan Müslümanlar değerlendirdi.

 

“ABD Yek Vücut Karşı Çıktı”  

Trump’ın görevdeki ilk yılının “Müslüman toplumu açısından çok yoğun” olduğunu belirten ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal, “Başkan Trump’ın göreve gelir gelmez aldığı Müslümanlara yönelik seyahat kısıtlaması kararı her kesimden büyük tepki topladı. Amerikan toplumun tek vücut olarak bu karara karşı çıkması bizim açımızdan memnuniyet vericiydi.” dedi.

Trump’ın göreve geldikten sonra da seçim kampanyası esnasındakine benzer bir politika izlediğini vurgulayan Cemal, “Trump, ABD Başkanı olduğunun ya farkına varmadı ya da inanamıyor. Kendisinin, herkesin başkanı olduğunu fark etmesi ve bu şekilde davranması gerekiyor.” diye konuştu.

Cemal, Trump’ın Müslümanlar aleyhinde yapmış olduğu değerlendirmelerin de İslamofobi ve Müslümanlara yönelik nefret suçlarını körüklediğinin altını çizerek, ABD’nin dış politikada Müslüman cemaat aleyhinde bir tutum benimsediğini kaydetti.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını da eleştiren Cemal, “Aralarında anlaşmazlık olan iki taraftan birine istediği her şeyi vererek diğerine ise hiçbir şey vermeden onların ortak bir noktada buluşmalarını nasıl sağlayabilirsiniz? Her istediğini alan İsrail’in, Filistin tarafıyla anlaşması için ortada bir neden bulunmuyor. Bu durum uluslararası yasalara ve Birleşmiş Milletler anlaşmalarına aykırı.” değerlendirmesinde bulundu.

Cemal, Trump’ın El Salvador ve Haiti hakkında kullandığı ağır ifadelere dikkati çekerek, “Bu Başkan, ABD Başkanlık sistemini küçük düşürüyor. Her şeyi bildiğini iddia ediyor ama sadece insanları ayrıştırıp, ülkeyi tehlikeye atıyor.” yorumunu yaptı.

Ülkedeki Müslümanların, Trump yönetiminde kendilerini baskı altında hissettiklerini dile getiren Cemal, “ABD’deki Müslümanlar İslamofobi korkusu içinde. Emniyet kemerlerimizi bağladık ve beklemeye başladık. İlk yıl çok iyi değildi, önümüzde 3 yılımız daha var.” şeklinde konuştu.

 

ABD’yi Yeniden “Beyaz” Yapmak İstiyor

Adını vermek istemeyen Müslümanlardan Suriye Amerikan Tıp Topluluğu (İng. “The Syrian American Medical Society” – SAMS) gönüllüsü R. A, Chicago’da bulunan 200’den fazla Suriyeli mülteci aileye gönüllü olarak hizmet verdiğini, Müslümanların yaşadıkları sıkıntıların Trump döneminde daha da arttığını belirtti.

R.A, Trump’ın Müslümanlara ve göçmenlere yönelik “nefret” söylemlerinin Amerikan toplumu üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunu dile getirerek, “Trump’ın ABD için olumsuz şeyler dışında bir icraat yaptığını düşünmüyorum. Ülkeyi böldü, Müslümanlara, göçmenlere ve mültecilere yönelik nefret eğilimini artırdı. Azınlıklarda korku oluşmasına yol açtı. İnsan hakları umurunda değil. Müslümanlar ve göçmenler ondan en küçük destek dahi görmüyor. Bence Trump ABD’yi yeniden ‘muhteşem’ değil, ‘beyaz’ yapmak istiyor” açıklamasını yaptı.

Chicago’da yaşayan 5 çocuk annesi H.H, iç savaş sırasında hedef oldukları kimyasal saldırıda kocasını ve büyük oğlunu kaybettiğini, kendisin de omuzundan yaralandığını anlattı. H.H, hayatta kalan 5 çocuğuyla sığındıkları Ürdün’de 2 yıl kaldıktan sonra geldikleri ABD de birçok sorunla mücadele etmek durumunda kalmış.

ABD’de “suçun başkenti” olarak adlandırılan Chicago’nun en tehlikeli bölgelerinden birinde yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden H. H, karşı karşıya kaldıkları dil ve adaptasyon sorununun yanı sıra Başkan Trump’ın nefret söylemlerinin de etkisiyle toplumdan dışlanmışlar.

Geride bıraktıkları aile ve akrabalarının hâlâ tehlike ve sefalet içinde bulunduklarını hatırlatan H. H, “Suriye’de kalan aile ve yakınlarımız ile görüşmeye ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum. Özellikle erkek kardeşimi görmeye ihtiyacım var ama Trump buna yasak getirdi.” dedi.

Mülteci olarak geldikleri ABD’de barış ve güven içinde yaşamak istediklerinin altını çizen H. H, “Kudüs kararı ve Suriye politikasında olduğu gibi Trump’ın tüm kararları yanlış.” ifadelerini kullanıyor.  (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler