"Macaristan"

Macaristan | Başbakan Orban’a Göre Göçmenler Avrupa’yı İstila Ediyor

Göçmen karşıtı açıklamalarıyla bilinen Macaristan Başbakanı Victor Orban başkent Budapeşte’de katıldığı mitingde Avrupa’nın göçmen istilası altında olduğunu savundu.

Avrupa’ya göçmen akınlarının yoğunlaştığı 2015’ten bu yana göç politikaları konusunda tartışmalı açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Macaristan Başbakanı Victor Orban, bu kez de Avrupa’nın istila tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Daha önce de çoğunluğu Müslüman olan göçmenlerin Avrupa’nın Hristiyan kimliği için tehdit teşkil ettiğini dile getiren Macar lider, Avrupa’nın geleceğinin tehlike altında olduğunu dillendirmeye devam ediyor.

15 Mart’ta başkent Budapeşte’de partisinin düzenlediği mitingde konuşan Orban, Avrupa’ya göçü engellemeyen ülkelerin kaybedeceğini söyledi. Fidesz partisinin seçim kampanyasının bir parçası olarak düzenlenen etkinlikte söz alan Başbakan, “Afrika kapımızı tekmeliyor ancak Avrupa kendini savunmuyor” ifadelerini kullandı. Avrupa’nın bütünüyle işgal altında olduğunu savunan Macar lider, buna karşılık Avrupa Birliği liderlerinin hiçbir önlem almadığını kaydetti.

25 dakikalık konuşmasının tamamını AB göç politikalarını eleştirmeye ve “göçmen istilası”na ayıran Orban’ın parti programına ve seçim vaatlerine dair hiçbir içeriğe yer vermemesi ise dikkat çekti.

 

“Kapalı Kapı” Politikasının Savunucusu Orban

Victor Orban, geçtiğimiz yıl ekim ayında ülkesinin Bağımsızlık Savaşı yıl dönümünde  yaptığı konuşmasında, Avrupa’yı “karıştırmak” isteyenlerin planlarına dikkat çekerek sınırları kapatmanın kıtanın geleceği için oldukça önemli bir karar olduğunu söylemişti. Göçmenlerin Avrupa’yı istila ettiğini söyleyen Orban, Macaristan’ın başını çektiği Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki göçmen karşıtı tutumun tamamıyla yerinde olduğunu kaydetmişti.

Orban’ın liderliğinde Macaristan daha önce de Doğu Avrupa’dan geçerek Batı ülkelerine ulaşmak isteyen göçmenlere sınırlarını kapatarak krizin kaderinde kritik bir rol oynamıştı.

Hükûmet, sınır politikalarının yanı sıra AB içi yeniden yerleştirme (İng: relocation) planına da karşı çıkarak Birlik içinde huzursuzluğa sebep olmuştu.

Avrupa Birliği ülkelerine gelen Müslüman göçmenleri sık sık potansiyel tehdit unsuru olarak gören Macar Başbakan Avrupa’yı kendi Hristiyan değerlerini korumaktan aciz olmakla suçluyor.

8 Nisan’da parlamento seçimlerine gidecek Macaristan’da Victor Orban’ın genel başkanlığını yaptığı sağ popülist Fidesz partisi seçimin favorisi olarak gösteriliyor.  (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler