"Arakan"

Rohingya | 7700 Çocuk Hem Annesini Hem Babasını Kaybetti

850 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı, sayısı hâlâ tam olarak bilinmeyen ölümlerin yaşandığı Myanmar’daki etnik temizlikte yeni araştırmalar trajedinin boyutlarını ortaya çıkarıyor.

16 Mart 2018 admin

Güneydoğu Asya ülkelerindeki eski parlamenterler tarafından kurulan İnsan Hakları İçin Asyalı Parlamenterler grubu (APHR) tarafından yayımlanan rapora göre Myanmar ordusunun uyguladığı etnik temizlikten kaçan Rohingyalı Müslümanlardan 43,000 aile kayıplara karıştı. Büyük kısmının hayatını kaybettiği tahmin edilirken ölü sayısının ise tahmin edilenden fazla olabileceği vurgulandı.

21-24 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen saha araştırması, Rohingya trajedisinde yeni bilgilerin gün yüzüne çıkması sebebiyle tekrar gündeme taşındı.

Myanmar Hükümeti’nin resmî verilerine göre Ağustos 2017’den bu zamana süren olaylarda 400 Müslüman hayatını kaybetti. Ancak bu rakam hiçbir uluslararası bağımsız kuruluş tarafından ciddiye alınmıyor. APHR raporu, trajedinin boyutlarının tahmin edilenden çok daha endişe verici olduğunu ortaya koyuyor.

Rohingyalı Müslümanların sığındığı Bangladeş’teki kamplarda gerçekleştirilen mülakatlara göre 28,300 çocuk ailesinden en az bir kişiyi kaybetmiş durumda. Bunlardan ayrı olarak 7,700 çocuğun hem anne hem babasını kaybettiği aktarılıyor. Ebeveyniyle bağlantısı kesilen çocukların kamplarda oldukça zor şartlarda hayatlarını sürdürdükleri kaydedilirken, mevcut durumda ailelerin akıbeti hakkında haber alınmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar’a göre Rohingya trajedisinin yalnızca ilk ayında 6700 Müslüman hayatını kaybetmişti. Şubat ayında beş toplu mezarın ortaya çıkarıldığı Myanmar’da mezarlarda yapılan incelemede bazı cesetlerde asit saldırısı izine de rastlanmıştı.

 

850,000 Mülteci

Myanmar’daki şiddet ve zulümden kaçan yaklaşık 850.000 Rohingya Bangladeş’teki kamplarda kötü koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor. Myanmar ile Bangladeş arasında imzalanan geri dönüş anlaşması da çözüm olarak görünmüyor. Rohingya halkı Budistlerin çoğunluğu oluşturduğu Myanmar’da yıllardır süren zulmün kurbanı oldu. Ağustos 2017’deki toplu katliamlar, Birleşmiş Milletler tarafından “etnik temizliğin tipik bir örneği” olarak tanımlandı. Söz konusu katliamlar, 623 binden fazla Rohingya Müslümanının Bangladeş’e kaçmasına yol açtı. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler