"Kanada"

Kanada’da Müslümanların Beşte Biri Ayrımcılığa Uğruyor

Kanada’da yapılan yeni bir araştırma, ülkedeki Müslümanların beşte birinin ayrımcılığa uğradığını ortaya koyuyor.

26 Mart 2018 admin

Kanada’da halkın Müslümanlara yönelik tutumu ve dinî ayrımcılık konusu üzerine yapılan yeni bir araştırma, ülkede Müslümanlara dair hakim algı ve Müslüman karşıtı nefret eylemleri ile ilgili çarpıcı veriler sunuyor. Waterloo Üniversitesi tarafından yapılan ve kısa süre önce Canadian Review of Sociology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Kanadalı Müslümanların birçoğu İslamofobik nefret eylemleri ile karşılaşıyor.

Müslümanlar Diğer Azınlıklara Göre Daha Fazla Ayrımcılığa Uğruyor

On sekiz yaş ve üstü toplam 4202 kişi ile yapılan araştırmada, ülkedeki Müslümanlar, diğer dinî ve etnik gruplara kıyasla Kanadalılar tarafından en sevilmeyen azınlık grubu olarak öne çıkıyor. Ayrıca Müslümanlara duyulan nefret veya önyargının boyutunun ülke içerisinde bölgelere, katılımcıların yaş aralığına ve siyasi görüşlerine göre farklılık gösterdiği belirtiliyor. Waterloo Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olan araştırmanın yazarı Sarah Wilkins-Laflamme, sonuç ile ilgili olarak Müslümanların, Kanada’nın diğer demografik gruplarına göre daha fazla ayrımcılığa uğradığını söyledi. Bölgesel ve politik farklılıkların Müslümanlar hakkında sahip olunan önyargıların derecesinde belirleyici olduğunu vurgulayan Laffamme, Quebec sakinlerinin, yaşlıların ve muhafazakar siyasi görüşlerden katılımcıların Müslümanlara karşı diğer toplumsal gruplara göre çok daha olumsuz düşüncelere sahip olduklarının tespit edildiğini açıkladı.

Müslüman Karşıtı Ayrımcılık Oranında Bölgesel Farklılıklar

Araştırma aynı zamanda ülkedeki Müslümanların birçoğunun dinî ayrımcılığa maruz kaldığını ortaya koyuyor. Kendisini Müslüman olarak tanımlayan on beş yaş ve üstü 831 katılımcının beşte biri, son beş yılda en az bir kere dinî nedenlerle ayrımcılığa uğradığını belirtiyor. Ayrımcılığa uğrayan kişilerin oranında ise yine bölgesel olarak ciddi farklılıklar göze çarpıyor. Ülkenin doğu kıyısındaki Atlantik Kanada’da dinî ayrımcılığa uğrayan Müslümanların oranı yüzde 35’i buluyorken, Quebec ve Ontario gibi Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerlerde ise bu oran yüzde 20’lere kadar iniyor.

Quebec’li Siyasiler İslamofobi’yi Görmezden Geliyor

Araştırma sonuçlarında ayrıca, Quebec’deki siyasi liderlerin şehirdeki İslamofobiyi hafife almaları sorgulanıyor. En son, Quebec’deki cami saldırısının yıldönümü olan 29 Ocak tarihinin İslamofobi’ye karşı bir eylem gününe dönüştürülmesine dair taleplerle ilgili olarak birçok Quebec’li siyasi, şehir halkının İslamofobik olmadığını öne sürerek Müslüman toplum liderlerinin bu önerisine karşı çıkmıştı. Geçtiğimiz sene Quebec şehrinde bir camiye yapılan saldırı sonrası Müslüman cemaatten 6 kişi ölmüş, 8 kişi ise yaralanmıştı. (eg)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler