"GÜNDEM"

İngiltere | 1600 Çocuk Kamu Düzenini Tehdit Ediyor

İngiltere’de hükümetin Önleme Programı çerçevesinde izlemeye alınan kişiler arasında çocukların sayısı dikkat çekiyor.

28 Mart 2018 admin

İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından “aşırılığı önleme” amacıyla yürütülen “Önleme Programı” çerçevesinde kayıt altına alınan kişilerin sayısı açıklandı.

Kamu düzenini tehdit eden aşırı görüşlerin gözetim altında tutulduğu program ile “önleyici tedbirler” gündeme geliyor. Söz konusu kişilerin faaliyetleri, emniyet güçleri tarafından sürekli izleniyor. Ancak listede yer alan kişilerin önemli bir kısmını çocukların oluşturması dikkat çekiyor.

 

Binlerce Çocuk “Riskli” Kategoride

Programa kayıtlı 6093 kişiden 1600’ünün 15 yaşın altında olduğu görülüyor. 2016-2017 yılında bu yaş kategorisinde yalnızca 272 kişi bulunduğu göz önüne alındığında, çocukların sayısında ciddi bir artış olduğu anlaşılıyor.

Aynı listede 15-20 yaş arasında da 1800 kişi bulunuyor. Buna göre, “riskli” kategorideki kişilerin yarısından fazlası 20 yaşın altında.

Programa kayıtlı “aşırı görüşlere sahip olanların” sayısı Mart 2017 itibariyle 6093’e ulaşırken bunların 943’ünün aşırı sağcı gruplara mensup kişiler olduğu belirlendi. 3704 kişi ise “radikal İslamcı” görüşleri sebebiyle listeye alınmış durumda.

 

Önleme Programı Nedir?

2003 yılında gündeme gelen program, İngiliz hükümetinin 11 Eylül Saldırıları sonrası terörle mücadele stratejisinin önemli bir ayağını oluşturuyordu. 22 Mayıs 2017’de İngiltere’nin Manchester kentinde gerçekleşen ve saldırgan dâhil 23 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından daha etkin biçimde devreye sokulan programla, aşırı görüşlere sahip kişilerin önceden tespit edilip gözetim altında tutulması amaçlanıyor.

Önleme Programı, çocukların ve gençlerin yeterli delil olmadan şüpheli olarak görülmesi sebebiyle sıkça eleştirilere maruz kalıyor. (meb)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler