"GÜNDEM"

Fransa | Zorunlu Eğitim Yaşı 3’e İndiğinde Ne Olacak?

Fransa'da zorunlu eğitim yaşının 6'dan 3'e indirilmesi tartışılıyor. Macron'un öne sürdüğü tasarıya hem belediyelerden, hem de İslami kuruluşlardan tepki geliyor.

6 Nisan 2018 admin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 27 Mart 2018 tarihinde Paris’te anaokullarıyla ilgili bir oturumun açılış konuşmasında 2019 yılından itibaren Fransa’da zorunlu eğitim yaşının 6’dan 3’e indirileceğini açıklamıştı. Macron’un ifadesiyle “vatandaşlık eğitiminin küçük yaşlardan itibaren başlamasını” amaçlayan tasarı Fransa’da eğitim alanında aktif olan kurumlardan tepki topluyor.

İlk Tepki Belediyelerden

Fransız eğitim sisteminde devlet anaokulları, devlet ilkokulları ve kontratlı özel ilkokulların masrafları kısmi olarak belediyeler tarafından karşılanıyor. Zorunlu eğitim yaşının 3’e indirilmesiyle hâlihazırda 300.000 çocuğun kayıtlı olduğu özel anaokullarının masraflarına belediyelerin de katkıda bulunması gerekecek. Cumhurbaşkanı Macron bu alanda bütçe kısıtlaması ön gören reformları hayata geçirmişken ek bütçe gerektiren zorunlu yaş tasarısı belediyeleri tedirgin ediyor.

Hedef Müslüman Dernekler Mi?

Millî Görüs Fransa İslam Konfederasyonu’nun (CIMG) eğitim derneği olan “Müslüman Özel Eğitimi İçin Avrupa Birliği” (Fr. “Union Européenne pour l’Enseignement Privé Musulman” – UEPM) Başkanı Fatih Sarıkır konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunda okula başlama yaşının 5 ila 6 arasında olduğunu söyleyen Sarıkır, Fransa’da 3 yaşındaki çocukların yüzde 97’sinin, 4 yaşındaki çocukların ise neredeyse tamamının anaokullarına gittiğini, bu nedenle tasarının anlamsız olduğunu belirtti. Sarıkır’a göre zorunlu eğitim yaşının 3’e indirilmesinin asıl hedefi, anaokulu işleten özel derneklerin engellenmesi. Yeni düzenleme ile hâlihazırda anaokulu işleten derneklerin kontrat dışı özel okul statüsü almak zorunda kalacağını belirten Sarıkır, tasarının geçtiğimiz ay Fransa’da merkez sağ milletvekili Françoise Gatel tarafından Senato’ya sunulan ve özel okulların denetimini arttıracak yasa tasarısının devamı olduğunu belirtti.

Fransa’da Kontrat Dışı Okulların Durumu

Fransızca “Hors contrat” yani “kontrat dışı” olarak isimlendirilen özel okullar Fransız Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uymak zorunda olmayan, öğretmenlerin maaşları devlet tarafından karşılanmayan, kendi belirlediği dersleri ve metotları uygulama yetkinliğine sahip olan okullar. Özel okullar arasında yer alan ve masrafları aileler tarafından üstlenen bu “kontrat dışı okullar” Fransa’daki 12 milyon öğrencinin 65.000’ine, yani toplam öğrenci sayısının yüzde 0.5’ine hizmet veriyor.

Fransa’da merkez sağ UDI (Fr. “Union des Démocrates Indépendants”) Milletvekili Françoise Gatel tarafından sunulan ve özel okulların denetimini arttıracak yasa tasarısı 21 Şubat Çarşamba akşamı Senato’da 240 oyla kabul edilmişti. (fo)

 

 

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler