İsviçre | Yabancılar İşe Alımlarda Ayrımcılığa Uğruyor
İsviçre'de Cenevre Üniversitesi’nde gerçekleşen panelde ülkedeki yabancılara yönelik ayrımcılık konuşuldu. Yabancı kökenli bir kişinin işe girme şansının bir İsviçreliye göre 5 kat daha az olduğu kaydedildi.
İsviçre’de Cenevre Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Entegrasyon ve Ayrımcılık Arasında” başlıklı panel, ülkede yabancı kökenlilerin uğradığı ayrımcılığı gözler önüne serdi. Yaşanan ayrımcılık ile ilgili bilgilerin ortaya çıkarılması ve bu konudaki çözüm önerilerinin paylaşılması amacıyla düzenlenen panelde önemli tespitler yapıldı.
İsviçre’de resmi olarak oturum hakına sahip olup da İsviçre vatandaşı olmayanların işe alımlarda uğradığı ayrımcılığın irdelendiği programda katılımcılar, yaşanan ayrımcılıkları gündeme getirdi. İsviçre’de yabancı kökenli bir kişinin işe girme şansının İsviçreliye göre 5 kat daha az olduğuna dikkat çekildi.
Üçüncü Kuşak Göçmenler De Ayrımcılıktan Nasibini Alıyor
Panelde, İsviçre‘de iş yaşamında yasal oturum hakkına sahip özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi ülke vatandaşlarının dışlanmasının büyük bir kamusal problem olduğu aktarıldı. Bu sorunun siyaset, ekonomik çevreler ve toplum tarafından tartışılması gerektiği kaydedildi. Çözüm için konuyla ilgili iş çevreleri ve sosyo-ekonomik aktörlerin derinlemesine çalışma yürütmesi gerektiği aktarıldı. Bu çalışmanın, ırkçılığın ve ayrımcılığın önlenmesi bağlamında yapılması gerektiği hatırlatıldı.
Cenevre Üniversitesi Rektör Yardımcısı Michel Oris, iş yaşamında Avrupalı olmayan yabancılara uygulanan ayrımcılığı “bilinçsizce bir davranış” olarak niteledi. Oris, işverenler tarafından yapılan hızlı seçimlerle bu kategorideki yabancıların ayrımcılığa maruz kaldığını aktardı. Demografi Profesörü Philippe Wanner de ayrımcılığın göçmenlerle birlikte göçmen kökenlileri de etkilediğini söyledi. İkinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin de yabancı kökenli olmaları nedeniyle aynı ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
“CV’ler İsimsiz Gönderilsin”
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Tobias Müller ise ayrımcılığın önlenmesi için CV’lerin isimsiz olması, sendika ve işverenlerin bilinçlendirilmesi, ayrımcılıkla mücadelenin artırılması gibi önlemlerin devreye sokulması gibi önerilerde bulundu. Yüksek nitelikli kişilerin işgücü piyasasındaki uzun vadeli dışlanmasının toplumda net bir şekilde ölçülebilen zarara yol açacağını aktardı. Neuchâtel Üniversitesi Göç ve Nüfus Çalışmaları Forumu’nda çalışmalar yürüten Sosyolog Rosita Fibbi ise çözümün siyasi olması gerektiğine vurgu yaptı.
Irkçı Saldırılardaki Artış Dikkat Çekmişti
Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de Irkçılık Kurbanları Danışma Merkezi tarafından açıklanan raporda da 2017 yılında ırkçı saldırılarda büyük artış yaşandığı duyurulmuştu. Merkezin 27 şubesi tarafından kayıt altına alınan saldırılar, hazırlanan raporla kamuoyuyla paylaşılmış, açıklanan raporda saldırıların 2016’ya göre 3’te bir oranında artarak 301’e ulaştığı kaydedilmişti. Irkçı saldırılara en çok okul ve işyerlerinde maruz kalındığına dikkat çekilmişti. (fk)