"Başörtüsü"

Fransa | “Anne Benimle Gelmek İçin Başörtünü Çıkarman Gerekiyormuş”

Fransa'da çocuğunun okul gezisine başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmayan anne mücadeleyi kazandı. Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği'nin girişimleriyle anne, başörtüsüyle geziye kabul edildi.

Fransa‘da başkent Paris’in kuzeyindeki Creteil’de yaşanan olayda, bir annenin çocuğunun okul gezisine katılmasına başörtülü olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Okulun müdürü, başörtülü annenin geziye katılmasını ‘başörtüsünü çıkarması’ şartına bağladı. Okulun kararını haber alan küçük çocuk da öğlen eve geldiğinde annesine, “Anne kötü bir haberim var, benimle gelmek istiyorsan eşarbını çıkarman gerekiyormuş” ifadelerini kullandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Yasak Kararında Geri Adım Attı

Çocuğunun büyük üzüntü yaşadığını gören anne, durumu Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği‘ne (CCIF) bildirdi. Harekete geçen CCIF yetkilileri, okul müdürü ile irtibata geçti. Müdür CCIF yetkililerine, yasağı kendisinin de anlamadığını, ancak emirin yukarıdan geldiğini söyledi. Bunun üzerine CCIF İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçti. Görüşmelerin ardından yasakçı tutumundan geri adım atan Müdürlük, şimdiye kadar çocuklarına refakat edemeyen 10 başörtülü anne için okullara ‘geziye katılabilirler’ mesajı gönderdi.

CCIF, yasağın kaynağı ile ilgili yaptığı araştırmada, başörtülü annelerin okul gezilerine iştirak edememesinin bir Milli Eğitim müfettişinin mevcut yasalar ile tamamen çelişen şahsi kararından kaynaklandığını belirledi.

Macron “Başörtülü Annelerin Katılmasında Sorun Yok”

Fransa’da uzun zamandır başörtülü annelerin okul gezilerinde çocuklarına refakat edip edemeyeceği yönünde tartışma yürütülüyor. Aralık ayında bir radyo programına katılan Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, kendi görüşünün ‘başörtülü annelerin katılamaması’ yönünde olduğunu kaydetmiş, Bakanın açıklamaları tartışma yaratmıştı. Son olarak geçtiğimiz hafta bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu yönde sorulan bir soruya, okul tarafından resmî bir görevi olanların başörtülü olamayacağını, ancak annelerin başörtülü katılmasında bir sorun görmediğini söyleyerek tartışmalara son noktayı koymuştu. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler