"Fransa"

Fransa | Tokalaşmayı Reddetti Vatandaşlığı İptal Edildi

Fransa'da Danıştay, vatandaşlığa geçiş seremonisinde vali yardımcısı ile belediye yetkilisinin elini sıkmayı reddeden Cezayirli bir kadının vatandaşlığa geçişini iptal etti.

Fransa’da Lyon’un güneyindeki Isere bölgesinde yaşanan olayda, vatandaşlık başvurusu kabul edilen Cezayirli bir kadın, vatandaşlık sertifikası almak için düzenlenen seremoniye katıldı. 2016 yılında gerçekleştirilen seremonide, Isere Vali Yardımcısı ile Belediye Meclis Üyesinin elini sıkmayı reddeden kadının vatandaşlığa geçişi iptal edildi.

“Asimilasyon Eksikliği İptal Nedeni Olabilir”

Başbakanlık tarafından 2017 yılının nisan ayından yayımlanan genelgede kadının el sıkmamasının Fransa toplumuna asimile olmasının önünde bir engel teşkil edeceği savunuldu. Bu nedenle Cezayir asıllı kadının Fransız vatandaşı olmasının reddedildiği aktarıldı. Bunun üzerine 2010 yılından beri Fransız vatandaşı bir kişi ile evli olan kadın, Başbakanlığın kararını Danıştay’a taşıdı. Dinî inancı gereği böyle bir tutum benimsediğini belirten davacı kadın, genelge ile ‘yetki aşımı’ yapıldığını savundu.

Danıştay ise, perşembe günü kamuoyuna duyurduğu kararında Başbakanlığı haklı buldu. Davacı kadının sembolik bir an ve mekânda ortaya koyduğu davranışın asimilasyon eksikliğini ortaya koyduğu savunuldu. Başbakanlığın kararının Medeni Kanun’un 21-4. maddesi hükümlerine aykırı olmadığına hükmedilirken, bu maddenin Başbakanlığa, evlilik yoluyla vatandaşlık hakkı kazananların başvurusunu asimilasyon eksikliği gibi nedenlerle 2 yıl içerisinde iptal etme hakkı tanıdığı aktarıldı.

Fransa’da Vatandaşlığa Geçmek İçin İki Seçenek Mevcut

Fransız hukukuna göre yabancıların Fransız vatandaşlığına geçmesi için iki farklı seçenek bulunuyor. Fransız vatandaşıyla evlenerek vatandaş olunabileceği gibi, Fransız toplumuna uyum sağlandığı kanıtlanarak da vatandaşlık hakları elde edilebiliyor. Fransa’da 2017 yılında 65 bin 654’ü ‘uyum’ 17 bin 47’sı ‘evlilik’ yoluyla olmak üzere toplam 83 bin 674 kişi Fransız vatandaşlığına geçmişti. (fk)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler