"Fransa"

Fransa | Müslümanlarla Geniş İstişare Çalışması Başlıyor

Fransa'da ülkedeki İslam'ın yeniden yapılandırılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Macron'un Ramazan ayında düşünülen değişikliğin detaylarını açıklaması bekleniyor. Değişiklik öncesi, Müslüman temsilciler ile Fransa devleti arasında iletişim kurulması gerek.

Fransa’da İslamofobi İle Mücadele Derneği (CCIF) eski Başkanı Marwan Muhammad, “Fransa’da Müslümanların daha iyi temsil edilmesini sağlamak ve devlet ile yapıcı bir ilişkinin temellerini atmak” için Müslümanlarla Geniş İstişare çalışmasını başlattığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ülkedeki İslam’ı yeniden yapılandıracağı söylemleri sonrası Le Monde gazetesi için yazı kaleme alan Muhammad, ülkedeki Müslümanların ulusal düzeyde temsil sıkıntısı çektiğini savundu, birkaç nesli geride bırakan Fransalı Müslümanların günün zorluklarının farkında olan ulusal düzeyde bir temsiliyete ulaşamadığını aktardı. Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı 2003 yılında kurulan Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) beklentilerin çok uzağında kaldığını savunan Muhammad, CFCM için “üzücü bir örnek” ifadelerini kullandı.

Bu sorunun nihayet çözülmesi gerektiğini aktaran CCIF eski Başkanı, “Bütün Müslümanların kaderlerini ellerine alarak kendi seçimlerine göre örgütlenme zamanı gelmedi mi?” sorusunu yöneltti. Başlattığı istişare projesinin Müslümanların temsil organının nasıl olması gerektiğini belirleyeceğini kaydeden Marwan Muhammad, laiklik ilkesi temelinde devlet ile yapıcı ve açık bir ilişkinin temellerinin atılması gerektiğini dile getirdi.

“Artık Bir Şeyleri Değiştirmek İçin Harekete Geçelim”

Marwan Muhammad, yeni oluşumun içerisinde ülkedeki 5 milyona yakın Müslüman arasında yer alan Selefiler ve Sufiler gibi kesimlerin yanı sıra özellikle kadınlar ve gençlerin de yer alması gerektiğini aktardı. Muhammad, Twitter’dan yaptığı açıklamada da İlk kez, Müslümanlara, kendilerini ilgilendiren konularda fikirlerinin sorulduğunu söyledi. “Artık bir şeyleri değiştirmek için harekete geçelim.” ifadelerini kullandı.

İnternetten hizmete sokulan Müslümanlarla Geniş İstişare’sinde de katılımcılara; “Ülkedeki Müslümanların iyi temsil edildiğini düşünüyor musunuz? CFCM’in sizi temsil ettiğini düşünüyor musunuz? Müslümanların yeni bir oluşuma ihtiyaçları var mı? Devletin bu oluşumdaki rolü ne olmalı?” gibi sorular yöneltiliyor. Erişime 3 gün önce açılan ankete şu ana kadar 10 binden fazla kişinin katıldığı belirtildi.

Macron Fransa’daki İslam’ın Yeniden Yapılandırılacağını Açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron şubat ayında Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda Fransa’da ”İslam ile Cumhuriyet arasındaki ilişkide sorun olduğunu iddia etmiş, bu ilişkinin yeniden düzenleneceğini söylemişti.  Macron, röportajda “Fransa’daki İslam’ın yeniden yapılandırılması için 2018’in ilk çeyreğinde, köktendincilikle mücadelenin yanısıra, ülkedeki Müslüman örgütlenmeleri ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini,” açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Macron’un Ramazan ayında katılacağı CFCM iftarında yapılacak değişiklikleri ilk kez kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler