"Avrupa"

Avrupalı Müslümanların Jelatin İle İmtihanı! Yüzde 95’i Domuzdan Üretiliyor

Avrupa'da birçok gıda ürününde bulunan jelatinin yüzde 95 oranında domuzdan üretildiği ortaya çıktı. Şekerlemeler, dondurmalar ve kremalı pastaların yanı sıra, light yoğurtların büyük çoğunluğunda da domuz jelatininin kullanıldığı bildirildi.

Avrupa’da Müslümanların alışverişlerde en sık yaşadığı problemlerin başında alınacak ürünlerin içerisinde hangi katkı maddelerinin yer alıp almadığı ile ilgili duyulan endişe geliyor. Bu noktada Fransa’da yapılan bir araştırma, Müslümanların endişelerini artıracak.

Fransız ledauphine gazetesinde yer alan araştırmaya göre, şeker, ilaç, aşı, ve light ürünlerde jelatin kullanılıyor. Bu jelatinlerin yüzde 95’i ise domuzdan elde ediliyor. Katkı maddesi olarak kullanılan jelatin ürünlerin açıklamalarında bazen E428 veya E441 numaraları ile bazen de “jelatin” olarak isimlendirilebiliyor. Birçok ürün jelatin içerirken en çok kullanıldığı alanlardan birini de şekerlemeler oluşturuyor. Dünyaca ünlü Alman şekerleme üretici Haribo, “hangi ürünlerinde hayvansal jelatin kullanıldığı” yönündeki bir soruya verdiği cevapta, neredeyse tüm ürünlerinin isimlerine yer vermişti. Ayrıca jelatinin dondurmalar, kremalı pastalar, soslar ve pizzalarda da geniş şekilde kullanıldığı belirlendi.

“Light Yoğurtlarda Domuz Jelatini Var”

Jelatinin en çok kullanıldığı alanlardan birinin ise light ürünler olduğu ortaya çıktı. Yoğurt, peynir, tereyağı ve krema gibi ürünlerin lightlarının büyük bölümünde kalorinin azalması ve ürünün formunu bulabilmesi için domuz jelatini kullanılıyor.

Bu konuda en net açıklamayı ise geçen hafta katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan ünlü Fransız Diyetisyen Jean Michel Cohen yaptı. Ünlü doktor, light yoğurtların büyük çoğunluğunda domuz jelatininin kullanıldığını doğruladı. Fransa’da CNews Televizyon kanalında yayınlanan “Non Stop People” programına katılan Beslenme Uzmanı, light yoğurtlarda domuz ya da sığır jelatininin bulunduğunu söyledi. Cohen, “Light bir ürün imal ettiğiniz zaman bu jelatini koyuyorsunuz. Aksi halde ona normal pıhtılaşma veremezsiniz. Yoğurt şekli olmaz.” ifadelerini kullandı. Ünlü doktor, genellikle ucuz olduğu için domuz jelatininin kullanıldığına da dikkat çekti. Firmalara bitkisel jelatin kullanmaları yönünde baskı yapıldığını da kaydeden Cohen, ancak şirketlerin bu isteği “çok masraflı” diyerek geri çevirdiğini belirtti. Şirketler, ürünün hafif hale getirilmesi için jelatin kullanımının zorunlu olduğunu kaydederken, bitkisel jelatinin yoğurt fiyatlarını artıracağını savunuyorlar.

Bazı Aşı ve İlaçlarda da Domuz Jelatini Kullanılıyor

Öte yandan sadece gıda ürünlerinde değil aşıların ve ilaçların bir bölümünde de domuz jelatininin bulunduğu kaydedildi. Fransa’da Sağlık Genel Müdürlüğü’nden yapılan bir bildiride, bazı aşılarda domuz jelatini bulunduğu kaydedilmişti. Fransa’da domuz jelatini içeren aşıların; ProQuad, Varivax, Zostavax, lFluenz Tetra ve M-M-RVAXPRO olduğu aktarıldı. Fransız gazetesi Le Monde’da yayınlanan bir haberde kızamık ve kabakulağa karşı kullanılan M-M-RVAXPRO aşısının çocuklara da önerildiği kaydedilmişti. Ayrıca özellikle kapsül şeklinde satılan ilaçların çoğunluğunun da domuzdan üretilen jelatin içerdiği belirtilmişti.

Jelatin Nedir?

Jelatin, hayvanların kemik ve kıkırdaklarının yanı sıra derilerinde bulunan kollajenden çıkartılan hidroliz yoluyla elde edilen bir proteindir. Kollajen su ile kaynatıldığında jelatin olarak bilinen, suda çözülür proteine dönüşür. Soğutulduğunda, çözelti kollajene dönüşmez; fakat jel hâline gelir. Avrupa’da sığır eti veya balıktan da üretilebilen jelatin için daha ucuz olması nedeniyle yüzde 95 oranında domuz tercih ediliyor. Özellikle Fransa’da yasalarda kaynağını açıklama zorunluluğu bulunmadığı için firmalar ürünlerin üzerine “domuz jelatini” yerine sadece “jelatin” ifadesini kullanabiliyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler