"Ayrımcılık"

Fransa | “Muhammed”in Ev Bulma Şansı “Sebastian”a Göre Daha Az

Fransa'da yapılan bir araştırma Müslümanların kiralık ev bulmada ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. Müslüman ismine sahip bir kişinin Fransızlara göre kiralık ev bulma şansının yüzde 26,7 daha az olduğu kaydedildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa’da Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS) ve Temel Haklar Savunucu Derneği tarafından gerçekleştirilen araştırma, ülkede Müslüman ismine sahip olanların kiralık ev ararken ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. Araştırmada hayali Kuzey Afrika kökenli Muhammed Chettouh ve Fransız Sebastien Petit isimleri ilen yapılan ev başvuruları, ayrımcılığın boyutlarını gözler önüne serdi. Araştırmaya göre Muhammed isimli kişinin ev bulma şansının Sebastien’e göre yüzde 26,7 daha az olduğuna dikkat çekildi. 6 ay boyunca gerçekleştirilen araştırma sonunda hazırlanan raporda da, kökene göre ciddi derecede ayrımcılık uygulandığı kaydedildi.

Sebastien’e 608, Muhammed’e İse 507 Olumlu Dönüş Oldu

Raporda araştırmanın detayları ile ilgili de bilgi verilirken 50 şehirde toplamda 5008 kiralık ev ilanı için; Sebastien Petit, Frederic Rousseau, Kevin Durand, Muhammed Chettouh, Mounir Mehdaoui, Karim Benchargui, Nordine M’Barek ve Desire Sambou isimleriyle başvurular gerçekleştirildi. Toplam 25 bin 040 mesaj gönderilirken, Sebastien Petit 608 olumlu cevap aldı. Muhammed Chettouh’a geri dönüş yapanların oranı ise yüzde 26,7 azalarak 507 oldu. Diğer isimlerde ise Frederic Rousseau ve Kevin Durand’a yüzde 14,8 oranında olumlu dönüş oldu. Mounir Mehdaoui 10,72, Karim Benchargui 11 ve Nordine M’Barek’e ise 10,74 oranında olumlu cevap aldı. En düşük olumlu dönüş ise yüzde 9,44 ile Desire Sambou ismine gerçekleştirildi.

Ayrımcılık Ev Sahiplerinde Emlakçılardan Daha Fazla

Araştırmada ayrımcılığın ev sahiplerinde emlakçılardan daha çok olduğuna dikkat çekildi. Ayrımcılığın bölgeden bölgeye değiştiğine de değinilerek Bordeaux’da Sebastien ile Muhammed isimlerine verilen cevaplarda hiçbir farklılık olmadığı ancak Perpignan şehrinde verilen olumlu cevaplarda yüzde 14 farklı olduğu aktarıldı.

Fransa’da son olarak İnsan Hakları Ulusal Danışma Komisyonu (CNCDH) tarafından yapılan araştırma, ülkede ırkçı ve yabancı düşmanlığının yükselişte olduğunu ortaya koymuştu. Yapılan araştırmada, her 10 Fransız’dan 6’sı (yüzde 61) “bazı davranışların” ırkçı eylemleri “meşru kılabileceğini” ifade etmiş, bu oran kendisini “sağcı” olarak tanımlayan arasında da yüzde 73’e kadar yükselmişti. Rapordaki verilere göre, Fransızların yüzde 74’ü “Fransa’da aşırı sayıda göçmen var” deyişiyle hemfikir olduğunu ifade ediyor. Yüzde 60’ı da aşırı göçmenleri ima ederek “Bugün artık insan Fransa’da kendisini evinde hissetmiyor” diyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler