"Danimarka"

Danimarka | Göç ve Entegrasyon Bakanı’ndan Tepki Çeken ‘Oruçlu Müslüman’ Açıklaması

Danimarka'da Göç ve Uyum Bakanı Stojberg Oruç tutan Müslümanların Ramazan'da güvenlik tehdidi oluşturduğu için izin alması gerektiğini söyledi. Hükümet Sözcüsü, Uyum Bakanı'nın sözlerinin şahsi düşüncesi olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Merkez-sağ liberal parti Venstre üyesi olan ve kamuoyunda göçmenlik karşıtı fikirleriyle tanınan Göç ve Entegrasyon Bakanı Inger Stojberg, Danimarkalı BT gazetesine yazdığı bir yazıda, oruç tutan Müslümanlara Ramazan ayı boyunca işlerinden ayrılmaları çağrısında bulundu. Inger Stojberg yazıda, “Müslümanlara, Danimarka toplumunun geri kalanı için olumsuz sonuçlardan doğurmaması açısından Ramazan ayında izin almaları çağrısında bulunuyorum.” ifadelerini kullandı. Oruç tutan Müslümanlarla ilgili söylemlerine devam eden Stojberg, İslam’ın 1400 yıldan eski bir kuralının uygulanmasının 2018 yılındaki Danimarka toplumu ve profesyonel hayatla uyumlu olup olamayacağını sorguladığını aktardı.  Söylemlerini örnekle de açıklamaya çalışan Göç ve Entegrasyon Bakanı, 10 saatten fazla bir şey içmeyip yemeyen bir şöförün herkes için tehlikeli olabileceğini iddia etti.

Hükümet Sözcüsü: Hükümetin Politikasını Temsil Etmiyor

Danimarka hükümeti sözcüsü, Göç ve Entegrasyon Bakanı Inger Stojberg’in tartışmalı oruç açıklamasının hükümetin politikasını temsil etmediğini söyledi. Parti içinde bakanın görüşlerine mesafe alan bir diğer isim, Jacop Jensen de konuya ilişkin Facebook hesabından yaptığı açıklamada Stojberg’e katılmadığını vurgulayarak, “Belki de biz politikacılar önce gerçek sorunlara çözüm bulmaya odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bakanın söz konusu ifadelerine ilişkin Birleşik Danimarkalı İşçiler Federasyonu 3F’den de bir açıklama geldi. Berlingske gazetesine konuşan bir sendika sözcüsü, “Uyum Bakanının bir sorun yaratmaya çalışıyor oluşu çok daha büyük bir problem” şeklinde konuştu. Sözcü, otobüslerin gerçekleştirdikleri seferlerin tamamen güvenli olduğunu; Ramazan ayının da bu gerçeğin istisnası olmadığını vurguladı. Danimarka’nın en büyük otobüs firması olan Arriva da yaptığı açıklamada, şu ana kadar oruç tutan bir şoför nedeniyle meydana gelen bir kaza olmadığının altını çizdi.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler