"Belçika"

Belçika | İslam Partisi’nin Kapatılması İçin Anayasanın Değiştirilmesi Gündemde

Belçika'da DeFI Partisi'nin milletvekilleri Olivier Maingain ve Caprasse kamu hürriyetini tehdit eden partilerin kapatılması için dilekçe verdi. Milletvekillerinin hedefinde 2012 yılında kurulan İslam Partisi'nin olduğu kaydedildi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Belçika’da DeFI (Démocrate Fédéraliste Indépendant) Partisi Milletvekilleri Olivier Maingain et Veronique Caprasse, kamusal hürriyeti tehdit eden partilerin kapatılması için harekete geçti. Her iki milletvekili Temsilciler Meclisi’ne sundukları öneride anayasaya aykırı partilerin belirlendiği anayasanın 7’inci maddesinin değiştirilmesini istedi. Amacın özgürlüklere karşı olan partilerin özellikle de İslam Partisi’nin yasaklanması olduğu kaydedildi. Olivier Maingain, İslam Partisi’nin anayasada yer alan demokratik ilkelere aykırı ve liberal demokrasinin temellerini zayıflattığını savundu. Maingain, “Bu partinin teokratik yapısı, anayasanın içerdiği demokratik ilkelere aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

DeFI, İslam Partisi’nin anayasada yazan kadın erkek arasındaki eşitliği de inkar ettiğini ileri sürdü. Partinin yasaklanmasının laiklik ilkesi çerçevesinde de olabileceği savunuldu. Veronique Caprasse ve Olivier Maingain yasa tasarısının acil olarak gündeme alınarak bu yasama yılı tamamlanmadan kabul edilmesi çağrısında bulundu. Böylece yasanın ekim ayında düzenlenecek bölgesel seçimlerde uygulanamasa da 2019 yılında düzenlenecek yerel seçimler ile Milletvekilliği Genel Seçimleri’ne yetişebileceğine dikkat çekildi.

Partinin Seçim Bildirgesi Büyük Tartışma Yaratmıştı

Belçika’da 2012 yılında kurulan İslam Partisi’nin nisan ayında açıkladığı seçim bildirgesi ülkede büyük tartışma yaratmıştı. 6 Nisan’da Rıdvan Ahrouch tarafından açıklanan bildiride, “Belçika’da şeriat” ve “haremlik selamlık otobüs” önerilerinin yer alması tepkiye neden olmuştu. Açıklanan bildirge sonrası ülkedeki hükümet ve muhalefet kanadından İslam Partisi’ne yönelik sert eleştiriler yöneltilmiş, iktidardaki iki parti  Yeni Flaman İttifakı (N -VA) ve Flaman Liberal Demokratlar Partisi (Open VLD), İslam Partisi’nin kapatılmasına yeşil ışık yakmıştı. İktidar partileri, Mayıs 2019’da gerçekleştirilecek seçimler sonrası bu yönde bir maddenin anayasaya ekleneceğini duyurmuştu.

Mayıs ayı başında da İslam Partisi’nin kurucusu Rıdvan Ahrouch, şöför olarak çalıştığı Brüksel Toplu Taşıma Kurumu’ndaki (STIB) işinden çıkarılmış, yapılan açıklamada Ahrouch’un işten çıkarılma nedeni olarak görüşlerinin kurum politikalarıyla uyuşmaması gösterilmişti.

Öte yandan Belçika medyasında, ekim ayında düzenlenecek seçimlerde 28 bölgede aday çıkaracağını açıklayan İslam Partisi’nin en güçlü olduğu Molenbeek ve Anderlecht’de sembolik baraj olan yüzde 5’i geçebileceği yorumları yapılıyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler