"Almanya"

Almanya’da Ramazan Bayramında Aileler Okullardan İzin Alabilir Mi?

Ramazan bugün sona eriyor. Almanya’daki Müslümanların ailece bir araya gelme zamanı olan bayram yaklaşıyor. Bayram arefesinde bir sorunun peşine düştük: Almanya’da aileler ramazan bayramı nedeniyle çocukları için okullardan izin alabilir mi? İşte cevabı.

Göç ile birlikte Almanya sadece Hristiyanların yaşadığı bir ülke olmaktan çıkıp, Müslümanların yaşam gerçekliklerinin de yer aldığı bir ülkeye dönüştü. Bu yaşam gerçeklikleri arasında dinî bayramlarda Müslüman öğrencilerin tatil alması da var.

Almanya’da dinî tatil günleri düzenlemesi tamamen eyaletlerin sorumluluğu altına giriyor. Bu nedenle eyaletler arasında dinî tatil düzenlemeleri konusunda değişiklikler mevcut. Genel olarak belirli dinî gruplar belirli kutsal günlerinde izin kağıdı imzalayıp çocukları için tatil talebinde bulunma haklarına sahipler. Bu dinî bayramın bir günden uzun sürmesi durumunda izin sadece bayramın ilk günü için geçerli. Tatil izin talebinin yazılı olarak önceden sınıf öğretmenine ya da okul müdürüne iletilmesi gerekiyor.

Eyaletlere Göre Bayram Tatili İzni Düzenlemeleri

Almanya’da 16 eyaletin 10’unda ramazan ve kurban bayramlarında bir dilekçe vererek okuldan izin almak mümkün. Bu eyaletler Schleswig-Holstein, Aşağı Saksonya, Brandenburg, Saksonya, Sachsen-Anhalt, Kuzey-Ren Vestfalya, Rheinland-Pfalz, Saarland, Baden-Wüttemberg ve Bavyera. Bu demek oluyor ki bu yıl 15 Haziran’da başlayıp 17 Haziran’da sonlanacak ramazan bayramının ilk günü, yani cuma günü için bu eyaletlerdeki Müslüman aileler çocukları için okuldan izin alabilirler.

Bremen, Hamburg ve Berlin’deki düzenlemelere göre Müslümanların dinî bayramları Hristiyanların bayramları ile eşdeğerde. Bremen’de İslami bayramlar Tatil Kanunu’nda yer alırken, Berlin’de Müslüman öğrenciler bayramlarda dinî sebeplerden dolayı izinli olarak kayda geçiyorlar. Hamburg’da ise öğrencinin bayram sebebi ile derse katılamayacağını bildirmesi yeterli oluyor.

Hessen eyaletinde ise yine diğer eyaletlerde olduğu gibi düzenlemeler benzer şekilde. Burada Müslüman ailelerin bayram öncelerinde yazılı bir izin talebinde bulunmasına gerek yok.

Mecklenburg-Vorpommern ve Thüringen eyaletinde konuyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığı için eyaletlerdeki okullar İslami bayram konusunda kendileri karar veriyorlar.

Örnek Eyaletler Berlin, Bremen ve Hessen

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan Almanya İslam Konseyi Başkanı Burhan Kesici, İslami bayramlar için her sene iki kez yeniden dilekçe yazılmasından ziyade, bu bayramların ilk gününde bütün eyaletlerde Müslüman öğrencilerin dilekçe olmaksızın tatil alabilmelerinin mümkün olması gerektiğini söyledi. “Bu konuda örnek eyaletler var. Örneğin Berlin, Bremen ve Hessen’de ailelerin bayram öncesinde okula bir dilekçe sunmalarına gerek yok. Yalnızca genel kanaatin dışında farklı bir günde bayram yaptıklarında bunu bildirmeleri gerekiyor. Diğer eyaletlerdeki düzenlemenin de Berlin ve Bremen’deki gibi tabii bir hâl alması gerek.”

Kuzey-Ren Vestfalya’daki Durum

Almanya’da en çok Müslüman’ın yaşadığı Kuzey-Ren Vestfalya Eyaletinde Okul Bakanlığı 2017-2022 yılları arasındaki dinî bayramların tarihlerini yayınladı. Yahudiler, Ortodokslar, Bahailer ve Müslümanlar gibi azınlıkların bayramları bu listede yer alıyor. İslami bayramlar ise Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) tarafından iletildiği şekliyle bu tabelada listeleniyorlar. Buna göre bu sene Almanya’da 15-17 Haziran tarihleri arasında ramazan bayramı, 21-24 Ağustos tarihlerinde ise kurban bayramı kutlanacak.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler