Belçika’da Bebekleri Öldürülen Göçmen Aile Oturum İzni Bekliyor
Polis kurşunuyla hayatını kaybeden 2 yaşındaki göçmen bebeğin ailesi, ülkede düzensiz göçmen konumunda hayatını sürdürmeye devam ediyor.
Belçika’da dört ay önce polis kurşununa kurban giden göçmen bebeğin ailesi, iltica hakkı başvurularının ardından sürecin sonuçlanmasını bekliyor. Belçika’nın Fransızca yayın yapan Le Soir gazetesine konuşan 2 yaşında hayatını kaybeden göçmen bebek Mawda’nın ebeveynleri, kızlarının mezarına yakın olmak için dört ay önce yaptıkları iltica başvurusuna ilişkin hiçbir gelişme olmadığını belirtti.
Kızlarının polis kurşunu nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından Belçika Başbakanı Charles Michel’in bizzat kendilerini ziyarete geldiğini ve ülkede kalmaları için tüm gerekli işlemlerin yapılacağına dair teminat verdiğini belirten baba Shamden, süreçte herhangi bir ilerleme olmadığını ve Belçika’da hala düzensiz göçmen konumunda yaşadıklarını ifade etti. Shamden, belediyenin tesis ettiği bir evde kaldıklarını ve kızlarının ölümünün ardından toplanan yardımlarla geçindiklerini dile getirdi.
Mawda‘nın ailesinin iltica başvuru sürecini katı göçmen karşıtı politikalarıyla tanınan Theo Francken’ın liderliğindeki Göç Bakanlığı’nın sonuçlandırması gerekiyor. Göç Bakanlığı yaptığı açıklamada, aileye ilişkin araştırmanın sürdüğünü ve henüz bir kararın alınmadığını kaydetti.
Polisin Göçmen Kamyoneti Takibi Ölümle Sonuçlanmıştı
Mayıs ayında Birleşik Krallığa gitmek için yola çıkan ve içerisinde mültecilerin bulunduğu bir minibüs Belçika polisi tarafından takibe alınmış ve minibüse ateş açılmıştı. Polis kurşununun minibüste bulunan iki yaşındaki Mawda’ya isabet etmesi sonucunda küçük çocuk yaşamını yitirmiş, yaşanan olay büyük tepkilere yol açmıştı.
Polis yaptığı açıklamada minibüsün polis arabasına çarptığını ve bu yüzden minibüse ateş açılmasının meşru olduğunu savundu. Ailenin avukatı Olivier Stein ise ailenin anlattıklarına göre öyle bir olayın yaşanmadığını, polis ve savcılık tarafından yapılan birbiriyle uyumsuz açıklamalardan dolayı acılı ailenin bu kurumlara olan güvenlerini yitirdiklerini ve bağımsız bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini belirtmişti. Olay ülke genelinde göçmen politikası ve polis şiddetine karşı büyük protestolara yol açmıştı. (P,AA)