"Fransa"

Fransa Müslümanlarından Kongre Kararı

Fransa’da, kasım ayında ülkedeki tüm İslami kuruluşların iştirakıyla Fransa Müslümanları Kongresi’nin düzenleneceği açıklandı.

Fransa’da aralık ayında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, hükümetin “Fransa İslamı” ile ilgili projelerini açıklaması beklenirken, Fransa İslam Konseyi (CFCM) ile Fransa Müslüman Federasyonları, kasım ayında Fransa Müslümanları Kongresi’ni düzenlemeye hazırlanıyor. Başkent Paris’te gerçekleştirilecek kongrenin “Müslüman toplumunu ilgilendiren organizasyonu Müslümanların gerçekleştirmesi” perspektifinde düzenleneceği belirtildi.

CFCM’in Fransa senatosunda, yeni kurulan Müslüman Dininin Finanse Edilmesi ve Desteklenmesi Derneği’nin (AFSCM) tanıtımı için düzenlediği konferansta, kongrenin kasım ayının ortalarında düzenleneceği bildirildi. Fransa İslam Konseyi, 2015 yılında Paris’te düzenlenen terör saldırılarından 2 hafta sonra da Fransa Müslümanları Kongresi’ni düzenlemişti. O dönem, aralarında imam, cami dernek başkanları, İslamı kuruluşların yöneticilerinin de olduğu yaklaşık 300 kişinin katıldığı kongrede, Fransa Müslümanları adına bir manifesto yayınlanmıştı. Kasım ayında düzenlenecek ikinci Fransa Müslümanları Kongresi’ne de yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor.

Kongre’nin organizatörleri arasında ise Fransa Türk Müslümanlarının Koordinasyon Komitesi (CCMTF), İslam Konfederasyonu Milli Görüş (CIMG France), Komorlar ve Batı Hint Adaları İle Afrika’daki İslami Dernekler Federasyonu (FFAIACA), İnanç ve Uygulama için Davet ve Misyonu, Paris Büyük Camii Ulusal Federasyonu (FNGMP), Fransa Müslümanları Ulusal Federasyonu (FNMF), Fransa Müslümanlar Birliği (RMF), Fransa Camileri Birliği (UMF) ve Reunion Saint-Denis Büyük Camii yer alıyor.

“Fransa İslamı” Raporu Tepki Çekmişti

Cumhurbaşkanı Macron, şubat ayında Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği mülakatta, başta CFCM olmak üzere ülkede Müslüman örgütlerini yeniden yapılandıracaklarını ve onların devletle ve toplumla ilişkilerini yeniden düzenleyecek önemli reformlar getireceklerini açıklamıştı. Hükümetin yol haritası henüz belli olmazken son olarak Macron’a yakın isim Hakim El Karoui tarafından geçen ay hazırlanarak cumhurbaşkanına sunulan raporda, helal ete vergi, hac ibadetinin kontrol altına alınması gibi önerilerin yanı sıra, başörtüsü takan ya da helal et yiyenlerin İslamcı olarak gösterilmesi tepki çekmişti.(fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler