"Almanya"

Aşırı Sağ Terör Örgütü “Devrim Chemnitz” Üyelerine Gözaltı

Almanya’nın Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı sağcı terör örgütü "Devrim Chemnitz" üyesi 7 kişi tutuklandı. Şüphelilerin 3 Ekim Almanya Birlik Günü’nde yabancı kökenlilere ve siyasi muhaliflere saldırı hazırlığı içerisinde oldukları belirtildi.

Federal Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla pazartesi günü yaşları 20 ila 30 arasında değişen aşırı sağcı terör örgütü üyesi 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Federal Başsavcılık tarafından tutuklamalarla ilgili olarak Karlsruhe’de yapılan açıklamada, söz konusu şahısların diğer aşırı sağcı gruplarla birlikte “Devrim Chemnitz” adlı terör örgütünü kurduklarına dair “kuvvetli şüphe” bulunduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca teröristlerin 3 Ekim Alman Birlik Günü’nde (Alm. Tag der Deutschen Einheit) gerçekleştirmek üzere bir saldırı hazırlığında oldukları ve yarı otomatik silah temini sırasında tutuklandıkları bilgisi aktarıldı. Örgütün en önemli ismi Christian K. adlı şahsın ise eylül ayından beri toplum huzurunu bozma suçundan tutuklu olduğu belirtildi.

Alman Birlik Günü’nde Saldırı Planı

Soruşturmalar neticesinde elde edilen bilgilere göre polis 14 Eylül’deki şiddet olaylarının 3 Ekim Alman Birlik Günü’nde gerçekleştirilmesi planlanan saldırı için bir “ön deneme” olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Şüphelilerin gözaltına alınmadan önce yarı otomatik ateşli silah temin etmeye çalıştıkları bilgisi paylaşıldı. Tutuklananlar arasından 5 kişinin diğer aşırı sağ gruplarla beraber 14 Eylül tarihinde cam şişeler, kuvars eldivenler ve elektroşok cihazı ile Chemnitz’in Schlossinsel bölgesinde birçok yabancı kökenli vatandaşa saldırıda bulunup yaraladıkları belirtildi. Olayların ardından polis Chemnitz’de kendisini “Milis Teşkilatı” (Alm. Bürgerwehr) olarak adlandıran gruba mensup kişileri gözaltına almıştı.

Bürgerwehr Hareketinin Arkasında Kimler Var?

Tutuklular Sten E.(28) , Martin H. (20), Marcel W. (30), Sven W. (27), Hardy Christopher W. (28), Tom W.(30) ve Maximilian V. (28), Christian K.’nın Chemnitz çevresindeki holigan, dazlak ve Neonazi gruplarına mensup oldukları ve en geç 11. Eylül 2018 tarihinde “Devrim Chemnitz” aşırı sağ terör örgütünü kurdukları belirtiliyor. Ayrıca bahsedilen kişilerin kendilerini Saksonya eyaletinde aşırı sağ grupların başı olarak algıladıkları ve “Devrim Chemnitz” aşırı sağcı terör örgütünün başlıca hedefinin demokratik hukuk devletinin yıkımı olduğu belirtildi. Öte yandan soruşturma kapsamında Saksonya’da birçok ev ve şüpheli alanın arandığı ve operasyonda toplam 100 polis memurunun görevlendirildiği bilgisi paylaşıldı.

Siyasilerden Gelen Tepkiler

Saksonya eyaletindeki tutuklamalarla ilgili olarak siyasilerden de tepkiler gecikmedi. Adalet Bakanı Katarina Barley, yapılan tutuklamaları aşırı sağın teşkil ettiği tehlikenin ispatı olarak nitelendirdi. Barley açıklamasında “Aşırı sağ terörü gerçek ve büyük bir tehlike arz ediyor. Holiganlar ve Neonaziler ağır şiddet eylemleriyle korku ve nefret yaymak için tehlikeli gruplar oluşturuyorlar.” dedi. “Devrim Chemnitz” örgütünün de tek başına olmadığını belirten SPD’li Bakan, mültecilere ve siyasi muhaliflere karşı saldırılar düzenleyen “Freital” aşırı sağcı terör örgütünün bunun başka bir örneği olduğunu dile getirdi.

Saksonya İçişleri Bakanı Roland Woller (CDU) pazartesi günü Dresden’de yaptığı açıklamada tutuklamaları aşırı sağ ile yapılan mücadelede bu gruba yönelik indirilen ağır bir darbe olarak nitelendirdi. Woller “Aşağılık nedenlerle yabancı kökenlilere, memurlara, siyasilere ya da diğer insanlara saldırı planlayanlara yasalar olması gerektiği gibi en sert şekilde cevap verecek.” dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU) da Münih’te düzenlenen parti yönetim kurulu toplantısında “Almanya’da terör riski sürekli yüksek. Ve bu her an bir saldırıya hazır olmamız gerektiği manasına geliyor.” diyerek Almanya’da suç oranının gerilediğini ancak terörün yüksek tehlike seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Thüringen Eyaleti Başbakanı Bodo Ramelow, Berliner Morgenpost’a yaptığı bir açıklamada aşırı sağ terörünün hafife alınmaması gereken bir konu olduğunu ve aşırı sağcı şiddetin ciddi bir tehlike arz ettiğini vurguladı. Ramelow, Chemnitz’deki aşırı sağcı ve antisemitik taşkınlıklar sonrası yaşanan tartışmalarda gözden kaçırılan asıl tehlikenin ise aşırı sağcı grupların yüksek mobilize ve ağ oluşturma potansiyeli olduğunu vurguladı.

Chemnitz’de Ne Olmuştu?

Almanya’nın Saksonya eyaletinde bulunan Chemnitz şehri aşırı sağcılar tarafından düzenlenen gösteriler ve şiddet olayları nedeniyle bir süredir gündemi meşgul ediyor. Şehirde 25 Ağustos gecesi çıkan ve değişik milletlerden yaklaşık 10 kişinin karıştığı bıçaklı kavgada 35 yaşında bir Alman öldürülmüş, 2 kişi yaralanmıştı. Bunun üzerine aşırı sağcılar sokaklara çıkarak göçmen ve mültecilere saldırmıştı. Çıkan şiddet olaylarında polis ve gazeteciler de aşırı sağcı grupların saldırısına maruz kalmıştı.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler